Bij de hightech bedrijven in Zuidoost-Brabant is een grote behoefte aan medewerkers op het snijvlak van mechatronica, ICT en engineering. “Bedrijven in de Brainport-regio digitaliseren, automatiseren en robotiseren hun productie met onder meer netwerken (Internet of Things) en data”, zegt directeur Saartje Janssen van Summa Techniek. “Daardoor ontstaat behoefte aan allround technici op dit terrein. Met de nieuwe opleiding spelen we daarop in.”
De opleiding heeft het Summa College in nauwe samenwerking met dertig bedrijven in de regio opgezet. Lesmateriaal en opdrachten zijn samengesteld in overleg met de bedrijven. Tijdens de opleiding gaan studenten bij hen op werkbezoek. Ook geven medewerkers uit de praktijk gastlessen en workshops.
Zo ook Sim Leys. Hij gaat zijn baan bij ASML combineren met lesgeven bij Summa. Als zogeheten hybride-docent is hij de spil tussen onderwijs en bedrijfsleven. Leys is nu al betrokken bij het ontwikkelen van de opleiding. “Technici kunnen schrik hebben voor data en netwerken. Maar de moderne technicus moet er mee kunnen werken. Het ontbrak aan een opleiding; Technicus Smart Industry vult dat gat.” Leys gaat ook workshops aan studenten geven bij ASML. “Wij gebruiken bijvoorbeeld VR-brillen om op afstand problemen op te lossen. Voor studenten gaaf om te zien hoe dit werkt.”
Ans Dielemans, praktijkopleider bij Philips, juicht de nieuwe opleiding toe. “Mbo’ers scholen wij nu zelf bij in het werken met onder meer data, netwerken en managementfilosofie lean. Met de opleiding Technicus Smart Industry hebben ze die kennis en vaardigheden al op zak.” Philips levert input voor de lessen en opdrachten en gaat straks ook studenten plaatsen, gastlessen en rondleidingen verzorgen. “De maakindustrie is klaar voor de toekomst, met deze opleiding zijn ook de medewerkers klaar voor de toekomst.”
De opleiding Technicus Smart Industry is bedoeld voor mensen met een relevant mbo-diploma op niveau 3. Het is een zogeheten bbl-opleiding (beroeps begeleidende leerweg), waarbij de deelnemers vier dagen per week werken en een dag per week naar school gaan. Zij krijgen les op de Brainport Industries Campus (BIC), hét gezicht van de hightech maakindustrie. “In 2 jaar tijd leren ze om de productielijn te begrijpen, te controleren, om problemen op te lossen en mee te denken over slimme verbeteringen”, aldus Janssen. “Ook leren ze de specialistische (beroeps) vaardigheden die nodig zijn om een toptechnicus te worden.”
John Blankendaal, directeur van Brainport Industries, ziet veel kansen voor studenten die deze opleiding gaan volgen. “Producten en productlijnen worden in toenemende mate data gedreven. Het goed interpreteren van die data en het vertalen naar je productielijn is onderscheidend.
De opleiding is een mooie aanvulling op de al aanwezige opleidingen die op BIC worden verzorgd.”
Studenten kunnen zich nu via de site van Summa & Bedrijf inschrijven voor Technicus Smart Industry. Tijdens een intakegesprek wordt gekeken of de opleiding bij de student past. Vanaf september 2022 komt er ook een 3-jarige variant van de studie voor studenten met een vmbo- of havodiploma.