De eerste Nederlandse 3D-geprinte woning is in gebruik genomen. De huurders kregen op 30 april de sleutel tot hun nieuwe woning overhandigd van woningbouwcorporatie Vesteda.
Het huis is onderdeel van Project Milestone, waar binnen een vijftal 3D-geprinte woningen worden gerealiseerd. De woningen worden één voor één gebouwd. Lessen die uit de bouw van de voorgaande woning(en) zijn getrokken, worden ingezet bij de bouw van de overige woningen. Zo is deze eerste woning off-site in een fabriek 3D-geprint. De componenten die hierdoor ontstonden zijn vervolgens naar Eindhoven verscheept en hier geassembleerd.
Project Milestone is een gezamenlijk bouw- en innovatieproject van Eindhoven University of Technology, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda, gemeente Eindhoven en Witteveen+Bos. De partijen hebben gezamenlijk een vrijstaande gelijkvloerse woning van 94 vierkante meter netto vloeroppervlak gerealiseerd. De woning in de Eindhovense wijk Bosrijk.
De woning heeft de vorm gegeven van een grote zwerfkei, wat aansluit bij de natuurlijke locatie waar de woning is gelegen. Het huis is volgens Vesteda voorzien van een ‘royale woonkamer’ en twee slaapkamers. Extra dikke isolatie in combinatie met een aansluiting op het warmtenet zorgen voor een energiezuinig karakter, met een energieprestatiecoëfficiënt van 0,25.
De woning is geprint in beton. Het huis bestaat uit 24 betonnen elementen. Deze zijn laag voor laag geprint in een 3D-printfabriek in Eindhoven. De elementen zijn vervolgens op een vrachtwagen geplaatst en naar het bouwterrein gereden. Hier zijn zij op een fundering geplaatst. Vervolgens is de woning onder meer voorzien van een dak en kozijnen, en is het huis verder afgewerkt.
Het 3D-geprinte huis heeft de vorm van een zwerfkei. Hierbij is onder meer geëxperimenteerd met het printen van overhellende wanden, wat een uitdaging was. De deelnemers melden deze techniek nu onder de knie te hebben en stellen dat het project de deur opent naar huizen met een niet traditionele vorm. Dit maakt onder meer gepersonaliseerde ontwerpen mogelijk en geeft meer flexibiliteit in het ontwerp. Ook moeten woningen aanzienlijk sneller kunnen worden gerealiseerd door hen te 3D-printen.
Ook met het oog op duurzaamheid is de techniek interessant. De betrokken partijen wijzen erop dat met 3D-betonprinten minder beton nodig is voor de realisatie van een woning. Op termijn hopen de partijen met behulp van 3D-printen ook te kunnen bijdragen aan het oplossen van het woningtekort in Nederland.
Pieter Knauff, Chief Investment Officer bij Vesteda: “De vormvrijheid die 3D-printen in beton creëert, schept een enorme nieuwe ruimte aan mogelijkheden om een woning te ontwerpen en te beleven. Tegelijkertijd draagt deze nieuwe techniek bij aan de noodzakelijke verduurzaming van de bouwsector, de versnelling van bouwproductie en het beheersen van de bouwkosten, wat broodnodig is om betaalbare woningen te kunnen blijven bouwen.”
Bas Huysmans, CEO Weber Benelux: “Met het printen van in drie vlakken gekromde, van isolatie voorziene én zelfdragende muurelementen hebben we in dit project belangrijke stappen gezet in het verder ontwikkelen van 3D-betonprinten in de bouw. Samen met alle partners hebben we een uitdagend traject doorlopen en een zeer bijzondere woning gerealiseerd. Ik denk dat we de Milestone-huizen straks met trots kunnen toevoegen in het rijtje van iconische projecten in Eindhoven”.
Auteur: Wouter Hoeffnagel