De provincie Zuid-Holland stelt 500.000 euro aan innovatievouchers beschikbaar voor Zuid-Hollands technologiebedrijven die hun 5G-innovaties willen testen in fieldlabs. Met de vouchers wil de provincie de voordelen van 5G-technologie ook voor kleine en middelgrote bedrijven toegankelijk maken.
5G-technologie is de opvolger van 4G, een technologie die momenteel in Nederland op grote schaal wordt gebruikt voor mobiele netwerken. 4G maakt het al langer mogelijk apparaten en machines met elkaar te verbinden. Dit kan echter leiden tot overbelaste netwerken en storingen, die de verbindingen kunnen hinderen.
5G-netwerken bieden uitkomst. Met behulp van 5G-technologie kunnen bedrijven een privaat netwerk creëren. Dit zorgt niet alleen voor betere connectiviteit, maar ook voor meer veiligheid. 5G biedt onder meer een aanzienlijk hogere datasnelheid dan 4G-technologie. Een belangrijk voordeel is echter ook de lage latentie, die voor zeer snelle reactietijden zorgt.
De potentiële toepassingen van 5G-technologie in de industrie zijn divers. Denk hierbij aan het verbinden van meer apparaten in productielocaties, die hierdoor met elkaar kunnen communiceren. Onder meer interessant met het het oog op het Internet of Things, waarbij steeds meer apparaten met internet worden verbonden. Denk echter ook aan sensoren in apparaten, die op afstand kunnen worden uitgelezen. Zo kunnen onder andere onverwachts trillingen en warmte vroegtijdig worden opgemerkt. Dit maakt predictief onderhoud nodig, waardoor onderhoud wordt uitgevoerd voordat technische problemen de productie verstoren.
De provincie Zuid-Holland wijst erop dat veel grote bedrijven zich al voorbereiden op de komst van 5G. Zij werken hierbij vaak samen met een aanbieder van 5G-infrastructuur. Om het mkb eveneens de mogelijkheid te bieden tot het testen van 5G-innovaties stelt de provincie 500.000 euro beschikbaar in innovatievouchers. Het geld is bedoeld voor mkb’ers die hun 5G-innovaties willen testen in één van de Zuid-Hollandse 5G-fieldlabs.
“Een gouden kans voor mkb-bedrijven, op deze manier kunnen zij experimenteren met technologie die pas over een paar jaar beschikbaar komt. Mooi om te zien hoe onze fieldlabs hier een rol vervullen en zo innovatie in Zuid-Holland kunnen aanjagen en versnellen”, zegt Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie bij de provincie Zuid-Holland.
Mkb’ers kunnen een bedrag tussen de 10.000 en 50.000 euro ontvangen voor het testen van een 5G-innovatie in een van de deelnemende fieldlabs. De fieldlabs werken daarbij met de 5G-infrastructuur van de TU Delft. Zij worden ondersteund door de provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Economic Board Zuid-Holland, KPN en T-Mobile. Zo’n 50 mkb-bedrijven hebben al interesse getoond om van de regeling gebruik te maken.
Meer informatie over de Do IoT vouchers is hier beschikbaar.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto door: caeuje via Pixabay