Technologie heeft de medische zorg al ingrijpend veranderd. De technologische revolutie zal zich nog veel verder gaan voltrekken, met name buiten de muren van het ziekenhuis.
Kernpunten
Technologische revolutie heeft de zorg nu al ingrijpend veranderd
Technologische ontwikkelingen hebben in de afgelopen 50 jaar een sterke vlucht genomen in de zorg. MRI-scans, röntgenapparatuur, nierdialyses, endoscopen, lab-apparatuur en operatierobots zijn de normaalste zaak van de wereld geworden en niet meer weg te denken uit de zorgverlening. Toch is het nog maar zo’n 30 jaar geleden dat de eerste MRI scan in Nederland werd geïntroduceerd. In relatief korte tijd heeft er een technologische revolutie in de zorg plaatsgevonden.
Zorg staat aan de vooravond van een nieuwe technologische revolutie…
En de mogelijkheden van technologische vernieuwing in de zorg zijn nog lang niet uitgeput. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van internettechnologie en technologie voor mobiele netwerken met IOT-devices die zullen worden aangesloten op 5G netwerken. Vormen van traditionele zorg kunnen hierdoor integreren met nieuwe digitale vormen als beeldbellen, domotica en e-health toepassingen. De patiënt maakt steeds meer deel uit van een fysiek en digitaal netwerk waarin verschillende zorgaanbieders samenwerken. Als de ontwikkelingen zich in het huidige tempo doorzetten, is internetzorg binnenkort net zo gewoon als internetbankieren.
…die leiden tot nieuwe mogelijkheden op het gebied van medische apparatuur.
Door technologische revolutie bestaat medische apparatuur niet enkel uit hardware maar wordt software minstens zo belangrijk. Medische apparatuur wordt in het algemeen verfijnder, preciezer, krachtiger en daardoor effectiever. Denk aan 3D imaging, robot- en nanotechnologie, moleculaire imaging en zogenoemde ‘cell repair’ machines. Door miniaturisering van medische apparatuur krijgt zij meer toepassingen. Steeds meer basismiddelen uit de zorg worden van intelligente chips voorzien. Denk aan glucosemeters die naast de bloedsuikerspiegel ook andere bloedwaarden controleren. Door de devices IOT te maken, zijn de data makkelijk te delen voor onderzoek. In de high end markt wordt de bediening van apparatuur complexer met de toename van de mogelijkheden. Producenten van medische apparatuur leiden het ziekenhuispersoneel hierin op en nemen de bedieningstaak zelfs over bij complexe operaties. In de low end markt wordt de bediening eenvoudiger en kan de verpleger of patiënt meer taken zelf uitvoeren, bijvoorbeeld via ‘hand held’ toepassingen. De inzet van medische apparatuur verschuift van ‘opereren als het te laat is’ naar preventieve inzet.
Behoorlijke groei van medische technologie
Voor de deelsector medische technologie wordt een gemiddelde jaarlijkse groei verwacht van 5% tot 2030. Digitalisering en de sterke toename van beschikbare data, onder andere door de smartphone en ‘wearables’, vergroten de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg en kunnen de verspilling van zorguitgaven beperken. Innovatiekracht is essentieel voor de zorgsector om concurrentie van bijvoorbeeld technologiebedrijven het hoofd te bieden. Door data, producten en dienstverlening te combineren, kunnen producenten van medische technologie complete oplossingen bieden aan zorgverleners. Via overnames en strategische samenwerkingen zullen producenten van medische technologie de komende jaren een grotere rol opeisen in de zorgsector.
Ontwikkeling van de personal medical devices
De huidige “Care@Home technologie” is nog niet erg geavanceerd. Holter-ECG’s bijvoorbeeld worden wel steeds makkelijker en eenvoudiger thuis te gebruiken. Behalve gemak en eenvoudige bediening gaat het vooral om veiligheid en betrouwbaarheid. De arts blijft immers aansprakelijk voor de zorg, ook al wordt deze thuis geleverd. De ontwikkelingen gaan echter snel. Persoonlijke medische apparatuur die thuis gebruikt gaat worden, zal een enorme vlucht nemen. Met de nieuwste Apple Watch is het mogelijk om hartfilmpjes te maken om die vervolgens met een smartphone te bekijken. De volgende Apple Watch krijgt een glucosemeter met name geschikt voor diabetici.
Medische Technologie zal nog enorm groeien.
De medische technologie in ziekenhuizen, in OK’s en voor diagnostiek zal zich verder blijven ontwikkelen. Daarnaast zal er een consumentenmarkt ontstaan voor “personal medical devices”. Noem het e-health, noem het domotica. Wat het doet is zorg mogelijk maken buiten de muren van het ziekenhuis, dichtbij de patiënt, het liefst thuis. Met name de chronische patiënten zullen hiervan profiteren, maar ook ouderen en patiënten die net een operatie hebben ondergaan en eerder naar huis kunnen met goede monitoring. Uiteindelijk heeft iedereen baat bij deze ontwikkeling. Met deze “personal health devices” is het mogelijk om je levensstijl aan te passen aan je gezondheid en hierdoor voorkomen dat je überhaupt bepaalde welvaartsziektes krijgt. Je personal health-coach om je pols of in je telefoon. Een effectieve manier van preventie.