New Story, een Amerikaanse non-profit organisatie die wereldwijd dakloosheid wil aanpakken, gaat in Latijns-Amerika een woonwijk met 50 woningen 3D-printen. De huizen kunnen in een dag worden geprint en zijn bedoeld om arme gezinnen goedkope huisvestiging te bieden.
Met 3D-geprinte woningen wil de non-profit organisatie huisvesting realiseren voor gezinnen met een laag inkomen. De woningen moeten minder dan 7.000 dollar per stuk gaan kosten en worden alleen beschikbaar voor huishoudens met een inkomen van minder dan 200 dollar per maand.
New Story is een startup die zichzelf als doel stelt een oplossing te ontwikkelen waarmee in arme gebieden in korte tijd woningen kunnen worden gebouwd, met als doel dakloosheid terug te dringen. Eerder was New Story actief in Haiti, dat in 2010 werd getroffen door een zware aardbeving die veel woningen vernielden. Het herbouwen van woningen in deze regio ging langzaam, wat voor New Story aanleiding was een nieuw en snel bouwproces voor goedkope woningen te ontwikkelen.
Voor het project is New Story een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse bedrijf Icon, dat een 3D-printer voor woningen heeft ontwikkeld. Deze printer – de Vulcan II – is ongeveer 10 bij 3 meter groot en kan in minder dan een dag tijd de muren en tussenvloeren van een woning printen. Dit maakt het mogelijk in een relatief kort tijdbestek een volledige woonwijk te bouwen.
De Vulcan II kan door beton te printen laag voor laag een woning opbouwen. Na het printproces hoeven alleen nog een conventioneel dak, ramen en utiliteitsvoorzieningen aan de woningen worden toegevoegd. “We brengen zeer futuristische technologie naar de families die deze het meeste nodig hebben”, zegt Brett Hagler, CEO en medeoprichter van New Story, in een toelichting tegen Fast Company.
New Story printte in 2018 in een achtertuin in Austin al een testwoning.
Sindsdien is het ontwerp van zowel de woningen als de Vulcan II verder verfijnd, waarbij onder meer de besturing op de schop is gegaan. “Het is voor ons als internationale ontwikkelingsorganisatie erg belangrijk dat de machine kan worden bediend door lokaal talent”, legt Alexandria Lafci, medeoprichter van New Story, uit aan Fast Company. Het printproces is daarom in belangrijke mate geautomatiseerd.
In een video toont New Story hoe de Vulcan II in korte tijd de muren en tussenvloeren print voor een klein huis.
In welk land de woningen van New Story worden gebouwd is nog niet bekend gemaakt. New Story kondigde vorig jaar op SXSW aan de woningen in El Salvadore te willen bouwen. De non-profit organisatie bouwt in dit land al langer op traditionele wijze goedkope woningen. Door verschillende factoren waaronder de toegankelijkheid van het land en de tijd die nodig is om zowel de vereiste vergunningen te krijgen als de benodigde nutsvoorzieningen aan te leggen ziet New Story hier vooralsnog vanaf. De eerste 3D-geprinte woningen van de organisatie worden daarom in een ander land in Latijns-Amerika geprint.
New Story is niet de enige partij die bezig is met het 3D-printen van woningen. Zo wordt in Nederland door de gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos gewerkt aan Project Milestone. Binnen dit project worden in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven een vijftal woningen geprint in beton. De woningen worden één voor één gebouwd, waarbij telkens lering wordt getrokken uit de woningen die eerder zijn gebouwd. Dit is ook terug te zien in de complexiteit van de woningen. Zo wordt het eerste huis dat binnen Project Milestone wordt gebouwd een gelijkvloerse woning die vooraf in modules wordt geprint en op locatie wordt geassembleerd. De vijfde woningen moet een huis van twee verdiepingen worden die volledig op locatie wordt geprint.
In Dubai werd in 2016 al een 3D-geprint gebouw geopend. Het gaat om het ‘Office of the Future’ die is geprint met een 3D-printer die op een robotarm is bevestigd. Het gebouw bestaat uit verschillende modules, die door een 3D-printer zijn geprint. Deze modules zijn vervolgens op locatie met behulp van een hijskraan geassembleerd tot het uiteindelijke gebouw. Dubai heeft de ambitie uitgesproken om in 2025 een kwart van alle nieuwe gebouwen te 3D-printen.
Ruimtevaartorganisatie NASA wil woningen gaan 3D-printen op Mars om astronauten te huisvesten. De organisatie heeft hiervoor de 3D-Printed Habitat Challenge ontwikkeld, die deelnemers uitdaagt een 3D-printbare woning voor Mars te ontwerpen en op schaal te realiseren. Als onderdeel van dit project werd begin dit jaar een bouwblok van 1,5 ton van gesimuleerd maanstof 3D-geprint.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: New Story
Bron: Fast Company