3D-printen wordt in steeds meer branches op nieuwe manieren ingezet. De toegankelijke technologie maakt korte iteraties mogelijk, maakt productieprocessen efficiënter en stimuleert innovatie. Onlangs werd door onderzoeksbureau IDC nog voorspeld dat 3D-printen in de maakindustrie in het komende jaar een vlucht gaat nemen door een stijging van 21,8% ten opzichte van vorig jaar. De Koninklijke Luchtmacht zet op de militaire basis Woensdrecht 3D-printers voor de productie van op maat gemaakte tools.
Op de militaire basis van de Koninklijke Luchtmacht in Woensdrecht worden de vliegtuigen en helikopters gerepareerd en onderhouden. Het onderhoudsproces hiervan is complex: elk van deze vliegtuigen heeft op maat gemaakte onderdelen. Regulier gereedschap leent zich hier niet altijd voor. Om die reden worden Ultimaker 3D-printers ingezet voor het printen van op maat gemaakte tools.
In Woensdrecht is daarvoor een speciale werkplaats in het leven geroepen, de MakAIRsJop. Hier kunnen engineers en studenten aan de Koninklijke Militaire School Luchtmacht nieuwe productietechnieken, zoals 3D-printen en lasersnijden, gebruiken in hun dagelijks werk. Om de hardware en software onder de knie te krijgen is een training van ongeveer drie uur nodig. Daarna kan iedereen zelfstandig een eigen tool of armatuur ontwerpen, printen en optimaliseren in korte iteraties.
Het printen van de gereedschappen zorgt ervoor dat er veel kosten en tijd worden bespaard. Een voorbeeld hiervan is speciale kappen op openingen van straalmotoren. Wanneer deze motoren worden vervoerd, moeten bepaalde openingen worden afgedekt met zo’n kap. Dit zijn zeer specifieke onderdelen die veel kosten en een lange levertijd hebben. Met een 3D-printer duurt de productie slechts twee uur.
Desktop 3D-printen zijn bezig aan een opmars in de maakindustrie en vindt zijn weg in steeds meer branches. Of het nou om cosmetica, auto’s of vliegtuigen gaat, de toegankelijke techniek stimuleert innovatie, waardoor bestaande processen slimmer, efficiënter en goedkoper worden. Door het zichtbaar plaatsen van printers in de werkplaats, en niet achter slot en grendel te verstoppen, worden medewerkers uit verschillende lagen van de organisatie uitgedaagd om mee te werken aan innovaties en optimalisaties die hun business vooruithelpen. Er zijn steeds meer verschillende materialen op de markt waarmee geprint kan worden en software integraties die het printen steeds eenvoudiger maken. Dit zal ongetwijfeld leiden tot weer een heel nieuw scala aan toepassingen.
Inhoud en beeld: Paul Heiden, SVP Product Management van Ultimaker