Terminaloperator Koninklijke Vopak gaat als eerste experimenteren met zonnecellen op het dak van een van haar olietanks in de Rotterdamse haven. Als het een succes blijkt, gaat het de folie op meer tanks aanbrengen. Dat schrijft het AD.
Vorige week maandag zijn de eerste zonnecellen aangebracht op het dak van een olietank op de terminal in Vlaardingen. Het gaat om een proef, vertelt energiecoördinator Khalid Saleh op AD.nl. Volgens de krant heeft hij er maanden over gedaan om zijn collega’s te overtuigen van het idee om de folie te gaan gebruiken.
Vopak is het grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf ter wereld en momenteel heel erg bezig met het vinden van andere energiebronnen. Naast het zonnedak op de olietankt, gaat het bedrijf ook een groot zonnepark bouwen in de Eemshaven in Groningen.
De tank waar de folie op is aangebracht, bevat eetbare oliën zoals zonnebloemolie en palmolie voor in pindakaas. Doordat dit minder explosief is dan de olie in andere Vopak-tanks, was het makkelijker om een vergunning voor deze proef aan te vragen. “Vopak doet het alleen als het helemaal veilig is”, aldus Saleh tegen AD. “Het is ook nog mogelijk om de zonnecellen op de zijkanten van de tanks aan te brengen, de oppervlaktes zijn namelijk enorm.”
De folie is oorspronkelijk ontwikkeld door Helianthos, zo meldt De Ingenieur, maar dat bedrijf werd in 2012 al overgenomen door HyET Solar. De folie levert minder energie op dan de gangbare zonnecellen die gemaakt zijn van silicum maar is bijvoorbeeld wel op meerdere, niet platte oppervlakten te gebruiken. Zo is de folie ook al eens getest op een tent voor vluchtelingen. De folie is bovendien een stuk lichter en daardoor makkelijker te installeren. In de fabriek wordt de zonnefolie gemaakt op een volcontinu roll-to-roll-proces, wat relatief goedkoop is. Op AD.nl laten fabrikant Hyet weten dat folie niet zo zwaar op de constructie drukt, makkelijker naar boven te tillen is en ook eenvoudig naar het dak gevormd kan worden. Ook voor Hyet vormt de folie op de olietank van Vopak een ultieme test. Er zal moeten blijken hoe goed de folie en lijm bestand zijn tegen barre weersomstandigheden.
Vopak zal de energieopbrengst, een vermogen van acht tot tien kilowattuur, vooral gebruiken voor het verpompen van olie.
Bron: AD.nl/DeIngenieur.nl