Het offshore transformatorstation van het Alpha platform van Hollandse Kust (zuid) is succesvol geïnstalleerd op de onderbouw in de Noordzee. Het station staat op zo’n 20 kilometer voor de kust van Den Haag. Het transformatorstation – dat ook wel topside wordt genoemd – is één van de twee topsides van het Net op zee Hollandse Kust (zuid). Dit netwerk gaat het gelijknamige offshore windgebied verbinden met het Nederlandse hoogspanningsnet op de vaste wal.
Nederland zet op grote schaal in op offshore windparken. Om elektriciteit die deze windparken op zee produceren, is een zogeheten ‘net op zee’ nodig. Net op zee bestaat uit verschillende subnetwerken:
Net op zee elektriciteitsnetwerk vervoert elektriciteit vanaf de windparken naar het hoogspanningsnet op land. Het ‘net op zee’ bestaat uit een platform, zeekabels, landkabels en een converterstation. Van Net op zee Hollandse Kust (zuid) is nu het converterstation geplaatst in de Noordzee.
Marco Kuijpers, directeur Large Projects Offshore: “Met de installatie van de Alpha topside krijgt het Net op zee dat TenneT op de Noordzee realiseert meer en meer vorm. Hollandse Kust (zuid) Alpha is de eerste verbinding van een offshore windpark naar de Maasvlakte, met een capaciteit van 700 MW. Windenergie speelt een cruciale rol in de energietransitie, ook in de industrie, en ik ben er trots op dat TenneT op deze manier een bijdrage kan leveren aan een duurzame toekomst.”
Het Net op zee wordt voorzien van een tweetal transformatorstations: Alpha en Beta. Deze High Voltage Alternating Current (HVAC) transformatorstations zijn door aannemer Petrofac afgelopen jaar ontworpen op de werf Drydocks World in Dubai. Het wegen en laden van de 3.830 ton wegende Alpha topside op het transportschip Tai An Kou is in november verzorgd door Mammoet, gespecialiseerd in zwaar transport en hijswerk. Vanuit Dubai voer de Tai An Kou in een maand naar de Alexiahaven op de Maasvlakte. Hier kwam het schip dinsdag 21 december aan.
In de Alexiahaven is de Alpha topside van het transportschip geladen op het multifunctionele platforminstallatie- en -verwijderingsschip Pioneering Spirit van offshorebedrijf Allseas. Dit schip is vervolgens uitgevaren naar de installatielocatie op de Noordzee. Na afronding van voorbereidende werkzaamheden is de Alpha topside door Pioneering Spirit geplaatst op de onderbouwconstructie, dat een jacket wordt genoemd.
“Het is mooi om betrokken te zijn bij een energieproject met zo’n strategisch belang voor Nederland”, zegt Edward Heerema, President en CEO van Allseas. “Pioneering Spirit heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met baanbrekende lifts in de olie- en gasindustrie. De succesvolle installatie van de Alpha topside toont de veelzijdigheid van het schip en onze toegevoegde waarde in de energietransitie aan.”
Sami Iskander, Petrofac Group Chief Executive, vult aan: “De veilige installatie van de Alpha topside is een significante mijlpaal in de oplevering van dit belangrijke energietransitieproject. Alle betrokkenen mogen trots zijn op deze prestatie. Petrofac heeft het afgelopen decennium zijn sporen verdiend in offshore windenergie. Dit weerspiegelt zich in de bekwaamheid van onze ingenieurs en de kwaliteit van onze producten. Wij werken nauw samen met onze partners aan de oplevering van de Beta topside en een succesvolle netaansluiting.”
Het Net op zee wordt voorzien van twee topsides: Alpha en Beta. De Beta topside kent een capaciteit van eveneens 700 MW. Deze wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 geïnstalleerd. Het windgebied Hollandse Kust (zuid) dat door Vattenfall wordt gerealiseerd moet in 2023 volledig operationeel zijn. De energieproductie van dit gebied moet gelijkstaan aan het energieverbruik van zo’n twee miljoen huishoudens.
De Beta topside – eveneens met een capaciteit van 700 MW – volgt naar verwachting het eerste kwartaal van volgend jaar. Wanneer het door windparkontwikkelaar Vattenfall te realiseren windgebied Hollandse Kust (zuid) in 2023 volledig operationeel is, genereert het een hoeveelheid groene stroom die overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van meer dan twee miljoen huishoudens.
Auteur: Wouter Hoeffnagel