Het Guardian XO Max exoskelet van het Amerikaanse Sarcos Robotics stelt gebruikers in staat objecten met een gewicht van maximaal 90 kilogram te tillen, zonder hierbij het risico te lopen op blessures. Het exoskelet wordt naar verwachting begin 2020 aan de eerste klanten geleverd en heeft een batterijduur tot 8 uur, waarmee het pak in theorie zonder bij te laden een volledige werkdag kan worden ingezet.
Exoskeletten zijn niet nieuw en worden al enige tijd door uiteenlopende bedrijven ontwikkeld. De hulpmiddelen kunnen onder andere worden ingezet om mensen te ondersteunen bij het uitvoeren van zware taken. Een exoskelet neemt op dat moment in belangrijke mate de belasting van de mens over, waardoor de mens minder vermoeid raakt, langer productief kan blijven en minder risico loopt op blessures.
Om zijn werk te kunnen doen heeft een exoskelet energie nodig. Dit beperkte de inzetbaarheid van exoskeletten lange tijd, aangezien veel bestaande accu’s niet krachtig genoeg waren om langere tijd voldoende capaciteit te leveren. De laatste tijd worden steeds meer exoskeletten geïntroduceerd die een langere accuduur bieden en hiermee in de praktijk beter inzetbaar zijn. Een voorbeeld is de nieuwe Guardian XO Max, dat minder dan 400 watt aan vermogen nodig heeft om met een menselijke snelheid te lopen. Dit is volgens Sarcos Robotics ruim 90% lager dan het energieverbruik die de gemiddelde humanoïde robot verbruik tijdens het lopen.
Dankzij dit lage energieverbruik kan de Guardian XO Max op één acculading tot acht uur worden gebruikt. Indien dit onvoldoende blijkt kan de lege accu worden verwisseld voor een vol exemplaar, zonder hiervoor de werking van het exoskelet te hoeven onderbreken. Indien dus voldoende accu’s beschikbaar zijn, kan de Guardian XO Max onafgebroken worden ingezet.
“Er zijn veel misvattingen over de commerciële gereedheid en haalbaarheid van full-body industriële exoskeletten die in staat zijn de kracht en het uithoudingsvermogen van de mens substantieel te vergroten, inclusief de hoeveelheid vermogen die nodig is om deze machines aan te drijven”, aldus Ben Wolff, bestuursvoorzitter en CEO van Sarcos Robotics.
“Met onze innovaties in het optimaliseren van de inzet van energie, is Sarcos in staat met aangedreven exoskeletten of humanoïde robots te doen waartoe geen enkel andere bedrijf in staat is geweest: het aandrijven van een robot op menselijke schaal die tot acht uur lang werk kan verzetten op één acculading.”
Sarcos Robotics meldt ook de aansturing van het exoskelet te hebben vernieuwd. Hierbij is een systeem toegepast wat ‘Get-Out-of-the-Way’ aansturing wordt genoemd, dat is ontwikkeld om het gebruik van het exoskelet te vereenvoudigen. Het systeem maakt gebruik van een reeks sensoren die in het exoskelet zijn verwerkt om bewegingen van de gebruiker te registreren, waardoor de gebruiker zelf geen sensoren op zijn of haar lichaam hoeft aan te brengen. Het ‘Get-Out-of-the-Way’ systeem is in staat in milliseconden op de bewegingen van de gebruiker te reageren, waardoor nauwelijks vertraging ontstaat tussen de bewegingen van de mens en de bewegingen van het exoskelet. Sarcos Robotics stelt dat dit de aansturing intuïtiever maakt en de noodzaak mensen te trainen in het gebruik van het exoskelet minimaliseert. Een gebruiker kan in minder dan een minuut het exoskelet ‘aantrekken’ en hiermee aan de slag gaan.
Naar verwachting wordt de Guardian XO Max eind 2019 officieel gelanceerd. De eerste exemplaren van het exoskelet worden begin 2020 aan klanten geleverd. Het exoskelet wordt geleverd via een ‘Robotics-as-a-Service’ model, waarbij klanten betalen voor het gebruik van de exoskeletten en niet hoeven te investeren in de initiële aanschaf hiervan.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Sarcos Robotics (foto)