Allerlei ontwikkelingen gaan de komende jaren een impact hebben op chirurgie. Denk hierbij aan de toenemende omarming van operatierobots en minimaal invasieve chirurgie, maar ook aan ontwikkelingen op het gebied van beeldvormende technologie. Welke ontwikkelingen hebben de grootste impact en wat is hun impact op patiënten?
Dit heeft de Commission on the Future of Surgery van The Royal College of Surgeons of England in kaart gebracht. Deze onafhankelijke commissie telt veertig leden met uiteenlopende expertises. “Technologieën zoals operatierobots, kunstmatige intelligentie, 3D-printen en nieuwe beeldvormende technieken veranderen nu al de wijze waarop chirurgische zorg wordt verleend en zullen dit ook in de toekomst blijven doen. Ontwikkelingen op het gebied van onder meer genomica, regeneratieve geneeskunde en cel-gebaseerde therapieën kunnen nieuwe mogelijkheden bieden voor het voorspellen en behandelen van ziektes die enkele jaren geleden nog onbehandelbaar waren”, schrijven de onderzoekers op hun website.
In hun onderzoek hebben de onderzoekers in kaart gebracht welke technologieën de grootste impact zullen hebben op chirurgie:
Daarnaast is de impact van deze ontwikkelingen op patiënten in kaart gebracht. Zo verwachten de onderzoekers dat chirurgie zich steeds meer gaat ontwikkelen richting preventieve zorg, het voorspellen van aandoeningen, het vroegtijdig bestrijden van ziektes en gecoördineerd beheer van chronische aandoeningen. Daarnaast voorspellen de onderzoekers dat ingrepen in de toekomst nog nauwkeuriger en met minder implicaties worden uitgevoerd, waardoor de uitkomst steeds voorspelbaarder wordt. Ook wordt de impact op patiënten kleiner, waardoor zij sneller van operaties herstellen.
Ook maken minimaal invasieve technologieën en ontwikkelingen in beeldvormende technieken het mogelijk patiënten te opereren die momenteel niet geopereerd kunnen worden. Daarnaast zullen steeds meer ziektes via chirurgie behandeld kunnen worden. Zo wijzen de onderzoekers erop dat functionele beeldvorming van de hersenen het op dit moment al radicalere en tegelijkertijd veiligere microchirurgie in te zetten voor het bestrijden van sommige hersentumoren.
Ontwikkelingen op het gebied van onder meer behandeltechnieken kunnen chirurgie in sommige gevallen overbodig maken. Zo wijzen de onderzoekers op ontwikkelingen op het gebied van radio- en immunotherapie die het aantal kanker-gerelateerde operaties mogelijk kan gaan terugdringen.
Om de kwaliteit van zorg te verbeteren is chirurgie in de recente geschiedenis in toenemende mate gecentraliseerd. De onderzoekers voorspellen dat gespecialiseerde ingrepen zoals weefseltransplantaties of stamceltherapieën gecentraliseerd zullen blijven worden uitgevoerd. Dit vooral aangezien deze vormen van zorg multidisciplinaire teams met gespecialiseerde expertise vereisen. Onderzoeken vooraf aan dergelijke therapieën kunnen op termijn in veel gevallen echter lokaal worden uitgevoerd dankzij telegeneeskunde en digitale platformen. Ook digitale technologieën zoals 3D-printen voor medische doeleinden zal waarschijnlijk vooral op centrale locaties beschikbaar zijn.
Door de toenemende omarming van operatierobots en andere digitale technologieën kunnen meer routinematige chirurgische ingrepen echter vaker lokaal worden uitgevoerd, verwachten de onderzoekers. Zo kunnen specialisten op afstand meekijken om ondersteuning te bieden bij operaties, waardoor deze eenvoudiger lokaal kunnen worden uitgevoerd. Ook worden operatierobots steeds veelzijdiger, goedkoper en compacter, wat de omarming hiervan vereenvoudigd.
Meer informatie over het onderzoek en meer bevindingen van de onderzoekers is hier beschikbaar. Het onderzoeksrapport (pdf) is hier te vinden.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: The Royal College of Surgeons of England
Bron foto: Pixabay / skeeze