Aan de rand van Dubai, dat traditioneel bekend staat om zijn olie, ligt een kleine gemeente waar gewerkt wordt aan de samenleving van de toekomst. Met Dubai Sustainable City bewijst de stad dat er meer is dan torenhoge wolkenkrabbers en benzineslurpende bolides.
Stel nou eens dat je van nul af een duurzame gemeenschap kunt opbouwen? Hoe zou die er uit gaan zien? Betrokkenen bij Dubai Sustainable City kunnen al snel vertellen dat er veel meer is dan zonnepanelen op het dak en huisvuil gescheiden aanleveren. De opbouw van de nieuwe stad is gebaseerd op drie drie pijlers – vergelijkbaar met de bekende People Planet Profit: een ‘sociale’ pijler, die gezondheid en geluk centraal stelt via sport, onderwijs, veiligheid en cultuur, een pijler ‘milieu’ met aandacht voor voedsel, afval, water, energie en mobiliteit en een ‘economische’ pijler, die een groene manier van leven ook financieel haalbaar maakt.
Sociale duurzaamheid is slechts een van die pijlers, maar het is vanaf de grond misschien wel het meest zichtbaar. De 500 villa’s en 89 appartementen in Dubai Sustainable City zijn ingedeeld in een rasterpatroon dat omsloten wordt door ‘bufferzone’. Deze bestaat uit fiets-, wandel- en hardlooppaden van gerecyclede rubberbandenen 10 meter hoge bomen die als een groene corridor de lucht zuiveren.
Daarbinnen bevinden zich collectieve parkeergarages op zonne-energie met elektrische snelladers. De ‘binnenstad’ wordt gevormd door steegjes waar geen autoverkeer is en alleen te voet of via gemeenschappelijke elektrische buggies kan worden gereisd. De buggies zijn voorzien van GPS-tracking en kunnen door bewoners worden gebruiken via gepersonaliseerde ID-kaarten. Een reeks grote kassen slingert zich als een ruggengraat door het centrum van Dubai Sustainable City. Hierin vind je 30 verschillende kruiden- en groentesoorten; niet onbelangrijk in een land dat voor 80 procent van zijn voedsel afhankelijk is van import. De inwoners van Dubai Sustainable City kunnen via een voucher-systeem gebruik maken van de kaskruiden en -groenten.
Deze villa’s zijn opgetrokken uit dik prefab-beton en op het dak voorzien van zonnepanelen. De positionering van de woningen is zodanig dat de opwarming door zon – en daarmee de noodzaak om te koelen – zo gering mogelijk is. De ramen zijn dan ook naar het noorden gericht; openingen aan de noordoostzijde zorgen voor een passieve koeling. Gecombineerd met hoogrendementsapparatuur zorgt dit voor woningen die ongeveer een derde van de energie verbruiken van een gemiddeld huis in die regio. De 500 villa’s zijn onderverdeeld in vijf clusters met centraal een buitenspeeltuin. De gecombineerde zonnepanelen van Dubai Sustainable City leveren zo’n 6 MWp en voorzien daarmee in circa 40 – 50 procent van de totale energiebehoefte. Op niet al te lange termijn wil de stad net zoveel stroom genereren als het verbruikt.