Wärtsilä heeft onlangs tijdens Slush Helsinki 2018 een product geïntroduceerd waarvan de makers stiekem hopen dat nooit het daglicht gaat zien: een reddingsboot voor gebouwen. Deze kunnen gebruikt worden bij ernstige overstromingen en stijgende zeespiegels. Het design is ook vooral een oproep aan de wereld om klimaatverandering aan te pakken.
De reddingsboot voor gebouwen is geen echt product, hoewel het dat wel zou kunnen zijn. Het is geconceptualiseerd en ontworpen door Wärtsilä Ship Design en combineert de slimme technologieën die het bedrijf eerder introduceerde op het gebied van zowel marine als energie. Denk hierbij aan automatisch vergrendelen, dynamische positionering en draadloos opladen. De autonome reddingsboot wordt aangedreven door 100% hernieuwbare energiebronnen, zoals synthetische hernieuwbare brandstoffen en zonne-energie.
“Deze hypothetische reddingsboot is een manier voor Wärtsilä om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, iets waar momenteel veel behoefte aan is”, zegt Marco Ryan, Chief Digital Officer bij Wärtsilä. “In feite is het concept niet zo onvoorstelbaar als we in eerste instantie denken. De boten zouden nuttig zijn geweest bij de recente overstromingen in Italië en Indonesië. Het is voor ons een teken om te laten zien dat we nu samen iets moeten doen. Anders gebeurt het ondenkbare en zal deze reddingsboot echt worden gebouwd.”
Slush is een van de grootste startup events van de wereld en dit jaar is een centraal thema een oproep tot actie: ‘Laten we de koers van de toekomst veranderen’. “Dit is een open uitnodiging voor startups, partners, klanten en toekomstige collega’s. We willen graag samenwerken met technici in de hele wereld en over industrieën heen om slimme oplossingen voor energie en scheepvaart te vinden. We zijn bij Slush op zoek naar perfecte matches”, zegt Steffen Knodt, Director Digital Ventures.
“We kunnen het ons gewoon niet veroorloven om te wachten tot de marine- en energiesector in het huidige tempo verbeteringen doorvoert. Klimaatverandering en schaarste aan natuurlijke hulpbronnen vragen om innovatieve en creatieve oplossingen die Wärtsilä al aan het ontwikkelen is, maar we kunnen ons doel, ‘duurzame samenlevingen met slimme technologie’, niet bereiken zonder goede partners die dezelfde toekomstgerichte visie hebben’, benadrukt Jaakko Eskola, president-directeur van Wärtsilä.
“Technologieën spelen een belangrijke rol bij het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. Duurzaamheid staat al tientallen jaren op de eerste plaats in alles wat we doen. Onze duurzaamheidsdoelstellingen roepen ons op om ons eigen energieverbruik tegen 2025 met 7% te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen door gasmotoren tegen 2020 met 15% te verminderen. Deze doelen moeten onder meer worden bereikt om te voorkomen dat er een toekomst is waar reddingsboten voor gebouwen nodig zijn , “Zegt Marko Vainikka, Director Corporate Relations and Sustainability.
Bron: Wärtsilä