maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 25 april 2022

Eerste 11MW windturbine geplaatst van windpark Hollandse Kust Zuid

De tweede fase van de bouw van windpark Hollandse Kust Zuid is na de bouwstop van afgelopen winter hervat. Onlangs is de eerste turbine van het project geïnstalleerd. Het gaat om een 11MW windturbine van Siemens.

De Nederlandse overheid wil de uitstoot van broeikasgassen terugdringen. Deze doelstellingen zijn vastgelegd in diverse akkoorden: het Energieakkoord (2013), het Klimaatakkoord van Parijs (2015) en het nationale Klimaatakkoord (concept: 2018). Een van de afspraken die hierbij is gemaakt is dat 16 procent van de gebruikte energie in Nederland in 2023 duurzaam moet worden opgewekt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat dit aandeel in 2017 nog op 6,6 procent lag.

Energietransitie

Het realiseren van deze doelstelling vraagt om een energietransitie. De overheid ziet hierbij een sleutelrol weggelegd voor windenergie op zowel land als zee. Windparken op zee kunnen relatief veel duurzame energie opleveren. Zo waait de wind op zee hard en hebben windmolen hier het grootste vermogen. In 2023 moeten windparken op zee zo’n 4.500 megawatt (MW) aan stroom leveren. Op dit moment is dat zo’n 1.000 MW, meldt Vattenfall.

Voor de realisatie van meer windmolens op zee is door de overheid een aantal locaties geselecteerd. Een van deze locatie is Hollandse Kust Zuid, een windpark dat op ongeveer 18 kilometer voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort komt te liggen. Deze locatie is gekozen vanwege de geschikte bodem, ideale windomstandigheden, beperkte diepte en de nabijheid van de havens van IJmuiden en Rotterdam.

Vier kavels

Hollandse Kust Zuid is verdeeld in vier kavels. Vattenfall won in maart 2018 een tender voor de eerste twee kavels van circa 115 km2. In juli 2019 volgde de tender voor de twee overige kavels. Het park wordt hiermee volledig gebouwd door Vattenfall, terwijl het eigendom is van Vattenfall, BASF en Allianz.

Het windpark wordt volledig subsidievrij gebouwd. Dit is mogelijk doordat de kosten van windenergie op zee dankzij snelle ontwikkelingen in de markt de afgelopen jaren snel zijn gedaald. De overheid garandeert in de tender de netaansluiting en vergunning. Dit dringt de risico’s en daarmee kosten van het project sterk terug.

Eerste turbine geplaatst

Hollandse Kust Zuid krijgt in totaal 140 windmolens. Het gaat daarbij om 11MW turbines van Siemens. De eerste van deze windturbines is in het paasweekend geïnstalleerd. De installatie van de turbine begon met het laden van de turbineonderdelen vanaf de kade aan de Maasvlakte. Onderdelen voor vier turbines zijn aan boord van de Wind Osprey van Cadeler geladen. Het gaat daarbij om vier masten, vier turbinegondels en twaalf bladen.

Søren Andersen, Senior Turbine Installation Package Manager bij Vattenfall: “Met de komst van de Wind Osprey in de week van 12 april en het laden van de turbinecomponenten kon de eerste installatie op 16 april beginnen. Het schip zal elke trip vier windturbines aan boord nemen, met als doel om begin 2023 alle turbines geïnstalleerd te hebben. Het is mooi om te zien hoe alle plannen samenkomen en hoe we de energietransitie vormgeven met de installatie van deze gigantische turbines. Het is een absolute eer om een rol te spelen in de transitie naar een fossielvrije toekomst!”

Heien van fundaties hervat

Naast de installatie van de eerste windturbine is na de bouwstop ook het heien van de overige 104 fundaties hervat. Het schip Strashnov van Seaway vervoert en installeert drie fundaties per keer. Na de installatie van een fundatie plaatst het schip Fairplayer van Jumbo het platform op de fundatie. Alle fundaties moeten deze zomer in de bodem van de Noordzee zijn geplaatst.

Een derde component van de installatie is de bekabeling die de stroom van de turbines naar de onderstations vervoert. De eerste kabels zijn inmiddels geplaatst, meldt Vattenfall. De tweede partij kabels wordt de komende weken van de opslag in Velsen-Noord in het installatieschip geladen.

Impact op natuur beperken

Vattenfall mag van de Nederlandse overheid in Hollandse Kust Zuid maximaal 252 windturbines installeren met een maximale tiphoogte van 251 meter boven zeeniveau. De windmolens moeten een minimaal vermogen hebben van 6MW. Vattenfall meldt bewust te kiezen voor grotere turbines, zodat er minder hoeven te worden geplaatst. Dit vergroot volgens het bedrijf de efficiëntie van het windpark en beperkt zowel de kosten als de effecten op de natuur.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Pixabay / Steppinstars

Deel dit artikel

Meer nieuws

Flexibele backstop kan helpen bij aanpak netcongestie

Flexibele backstop kan helpen bij aanpak netcongestie

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 19-11-2024
(productnews)
Een flexibele ‘backstop’ kan helpen met het oplossen van de netcongestie die in Nederland steeds vaker ontstaat....
Een flexibele ‘backstop’ kan helpen met het oplossen van de netcongestie die in Nederland steeds vaker ontstaat. Het gaat om een klein apparaatje dat de hoeveelheid elektriciteit die bijvoorbeeld een...
Energie / 19-11-2024
Lees meer

Nieuwe techniek maakt 3D-printen (LPBF) flexibeler en efficiënter

(productnews)
Een nieuwe benadering van bundelvorming zal additieve manufacturing binnenkort flexibeler en efficiënter maken. Fraunhofer...
Een nieuwe benadering van bundelvorming zal additieve manufacturing binnenkort flexibeler en efficiënter maken. Fraunhofer ILT heeft een nieuw platform ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om laser powder bed fusion (LPBF)...
Algemeen / 18-11-2024
Lees meer

Invest-NL: ‘Nederland kan wereldleider worden in Lab-on-Chip technologie’

(productnews)
Nederland kan wereldleider worden in de ontwikkeling van Lab-on-Chip (LoC) technologie, concludeert Invest-NL op basis van...
Nederland kan wereldleider worden in de ontwikkeling van Lab-on-Chip (LoC) technologie, concludeert Invest-NL op basis van onderzoek. Wel bestaat een kritieke financieringskloof en vormt regelgeving een obstakel voor opschaling. Invest-NL...
Algemeen / 18-11-2024
Lees meer

Groen netwerken

Groen netwerken

(PARTNER NIEUWS)
Blog / 15-11-2024
(productnews)
Nederland heeft internationaal een naam op te houden in de maakchemie. Maar om toonaangevend te blijven, moet het groener....
Nederland heeft internationaal een naam op te houden in de maakchemie. Maar om toonaangevend te blijven, moet het groener. Juist nu de focus moet liggen op duurzame productie, kampen bedrijven...
Blog / 15-11-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven