De CO2-uitstoot in Nederland moet omlaag. Zonnefietspaden kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Een voordeel van zonnepanelen integreren in het wegdek is dat het geen extra ruimte kost. Het fietspad krijgt namelijk een dubbele functie. Ze zorgen voor mobiliteit en genereren zonne-energie.
Op twee fietspaden komen zonnepanelen. In Noord-Holland gaat het om het fietspad langs de N232 ter hoogte van Vijfhuizen. In Noord-Brabant krijgt het fietspad langs de N285 bij Wagenberg zonnefietspaden. Voor een fietspad in Zuid-Holland zijn geen aanbiedingen ontvangen. De fietspaden worden elk ongeveer 400 meter lang. Ze moeten minimaal 80.000 kWh per jaar opleveren. BAM Infra verzorgt de uitvoering. De werkzaamheden zijn naar verwachting medio 2023 afgerond.
De drie provincies trekken gezamenlijk op. Eerder opgedane kennis wordt meegenomen in deze doorontwikkeling zodat van elkaar kan worden geleerd. Wat betekent het voor de aanleg en het onderhoud? Hoeveel energieopwekking is mogelijk? Is met deze nog relatief kostbare techniek op termijn een sluitende businesscase te maken? Provincie Zuid-Holland gaat ook met marktpartijen evalueren. Ze willen bijvoorbeeld onderzoeken waarom het fietspad geen inschrijvers heeft opgeleverd. Doel is om hiervan te leren voor toekomstige aanbestedingen. Het monitoren van de twee zonnefietspaden duurt 5 jaar. De resultaten ervan zullen worden gedeeld.
De provincies Noord-Holland, Noord-Brabant en Zuid-Holland investeren in en maken ruimte voor duurzame energieopwekking. Ze dragen daarmee bij aan de ambitie van het Klimaatakkoord; het verminderen van de uitstoot van CO2 met 95% in 2050. Het is daarom belangrijk dat nieuwe manieren van duurzame energiewinning worden ontwikkeld. De provincies zien daarin de doorontwikkeling van zonnefietspaden als belangrijke stap.