eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste inktproductiefaciliteit in Eindhoven. De locatie krijgt een capaciteit voor het produceren van voldoende inkt voor 300.000 tot 400.000 m2 smart glas.
Het smart adaptief glas dat eLstar Dynamics produceert zorgt voor onder meer energiebesparende dimbare ruiten, bovenlichten en automotivetoepassingen. De technologie van het bedrijf maakt het mogelijk onder meer de hoeveelheid zonne-energie, waarbij het gaat om zowel licht als infraroodstralen, die een gebouw of voertuig binnenkomen nauwkeurig te controleren. Ook maakt de technologie het mogelijk de weerspiegeling van glas en de directe blootstelling aan warmte te reguleren.
In de praktijk betekent dit onder meer dat de beglazing van eLstar Dynamics bepaalt hoeveel zonlicht een woning of gebouw betreedt via de ruiten. Indien gewenst kan zonne-energie juist worden toegelaten voor het opwarmen van een ruimte. Of kan verdere opwarming van de ruimte juist worden tegengegaan door het blokkeren van zonlicht. De lichtdoorlaatbaarheid van het glas is instelbaar van 0,2 tot 70%.
De technologie biedt verschillende voordelen. Zo kan het slimme glas helpen bij het reduceren van het energieverbruik. Slim gebruik van zonne-energie kan onder meer de noodzaak tot het verwarmen en koelen van een gebouw terugdringen. Tegelijkertijd verhoogt de technologie het comfort van bewoners en gebruikers. Zo hebben zij minder last van felle zon en profiteren zij van een aangenamer binnenklimaat.
De nieuwe faciliteit in Eindhoven die eLstar Dynamics realiseert is bedoeld voor het opschalen van het fabricageproces van de zogeheten ‘solar control’-inkten voor deze ruiten. Deze inkten zijn pigment-gebaseerd. Dit biedt volgens eLstar onder meer voordelen als het gaat om levensduur en robuustheid. Ook zorgt deze eigenschap ervoor dat glas in iedere kleur kan worden geproduceerd. Dit vergroot de ontwerpvrijheid en maakt het mogelijk kleuren van ramen af te stemmen op hun omgeving.
Voor eind dit jaar staat een grootschalig prototype van het smart adaptief glas op de planning. Het bedrijf wil hierbij een glaspaneel van 1.300 bij 1.100 mm demonstreren. De roadmap van het bedrijf is hier beschikbaar.
eLstar voorziet verschillende toepassingen voor zijn technologie. Denk hierbij aan het ontwerpen van duurzame woningen. De ramen van eLstar kunnen helpen met het minimaliseren van het energieverbruik. Denk echter ook aan de automotive-sector, waar de technologie de privacy en het comfort van automobilisten kan vergroten.
De inzet van ramen om de duurzaamheid van woningen voor het terugdringen van energieverbruik is niet nieuw. Onder meer TNO experimenteert hiermee al langer. Zo presenteerde TNO in 2020 ramen met een onzichtbare glascoating die kunnen leiden tot een energiebesparing van 22% ten opzichte van het gebruik van onbehandeld vensterglas. Dit doet de coating door het buiten houden van warmte bij hoge temperaturen en het juist toelaten van warmte bij koude temperaturen.
TNO berekende dat het gebruik van deze zogeheten ’thermochrome ramen’ in Nederland een kostenbesparing van 638 euro per woning kan opleveren. Op jaarbasis is een CO2-reductie van 4,5 miljoen ton mogelijk.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Pixabay / jplenio