Welkom in de tech­niek­fa­mi­lie

Welkom in de techniekfamilie
Astrid van Ballogoy
Astrid van Ballogoy
11 juli 2022
2 min

Vijf jaar geleden verliet een collega ons bedrijf om on­der­wijs­as­sis­tent te worden bij het vak techniek op een middelbare school in de buurt. Jammer voor ons, maar van haar een hele stoere stap waar ik enorm veel bewondering voor heb. Zij ging écht iets doen om het tekort aan techneuten in Nederland op te lossen, en wel bij de bron; het onderwijs. En het bleef niet bij on­der­wijs­as­sis­tent. Twee jaar later startte ze met de le­ra­ren­op­lei­ding en vervolgens stond ze als tech­niek­do­cent voor de klas.

Net als ik vraagt mijn oud-collega zich af waarom relatief weinig jongeren een technische opleiding kiezen en waarom ze technische banen zo vaak links laten liggen. Om hier verandering in te brengen zet ze nu opnieuw een stap in haar carrière. Met pijn in ‘t hart neemt ze afscheid van haar leerlingen om bij TechCampus Amsterdam aan de slag te gaan. Ik had nog nooit van de TechCampus gehoord, maar het blijkt een samenwerkingsverband en tegelijk een decentrale, stadsbrede leeromgeving te zijn waar leerlingen van alle Amsterdamse vo-scholen en uit het primair onderwijs meerdere keren in hun schoolloopbaan kennis maken met technologie en bijbehorende beroepen. Wat een goed initiatief!

Zelf ben ik niet zo dapper om mijn baan op te zeggen en me fulltime te richten op het promoten van techniek onder jongeren, maar ik voel me wel medeverantwoordelijk voor de toekomst van de technische sector. Het aantal techniekstudenten schijnt nog steeds terug te lopen en dat is een ramp als je ziet voor welke uitdagingen we staan (energietransitie, vergrijzing, robotisering, digitalisering). Er moet dus echt iets gebeuren.

Werk jij nou ook bij een technisch bedrijf, schreeuw dan van de daken hoe leuk, belangrijk en uitdagend jouw werk is. Nodig jongens en meisjes van alle leeftijden uit en vertel ze dat je als techneut een hele goede boterham kunt verdienen. Maar nog belangrijker; laat ze weten dat in technische branches leuke, aardige collega’s vaak jarenlang met elkaar samenwerken, waardoor zo’n bedrijf bijna als familie voelt. En als soms een ‘familielid’ de overstap naar het onderwijs maakt, dan laten we deze techniekambassadeur met liefde gaan.

Astrid van Ballogoy

Astrid van Ballegoy is marketing- & communicatiemanager bij Hitma Groep en Indutrade Benelux. Daarnaast promoot Astrid techniek onder jongeren en brengt zij onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar. Ook zet zij zich als superpromoter in voor The Hunger Project Nederland. Hun doel is een eind te maken aan het grootste oplosbare probleem ter wereld: honger. Via haar columns vraagt Astrid aandacht voor het verduurzamen van de (maak)industrie. Hitma voorziet industriële bedrijven, o.a. binnen de maakindustrie, van technische oplossingen (advies, service en componenten en systemen). Het bedrijf is ook actief binnen ziekenhuizen, de watermarkt en HVAC. Bij Hitma ontmoet je mensen met passie voor techniek. De dienstverlening van het bedrijf kenmerkt zich door het delen van kennis en maatwerk. Indutrade Benelux is de holding van de in de Benelux gevestigde technische bedrijven van het Zweedse, beursgenoteerde, Indutrade AB. Hitma is onderdeel van de Indutrade-organisatie.

Ge­re­la­teer­de artikelen

Feedback