Toyota en Woven Planet bestuderen een aantal haalbare wegen naar koolstofneutraliteit. Ze beschouwen waterstof als een veelbelovende oplossing. Bij gebruik van waterstof komt namelijk geen koolstofdioxide (CO2) vrij. Daarnaast is er slechts een minimale CO2-uitstoot tijdens het productieproces. Tenminste, als de productie ervan gebeurt met behulp van hernieuwbare energiebronnen.
Samen met Eneos Corporation werken Toyota en Woven Planet aan de opbouw van een uitgebreide toeleveringsketen op basis van waterstof. Deze is erop gericht om de productie, het transport en het dagelijkse gebruik te versnellen en te vereenvoudigen. De proeven zullen daarom gericht zijn op het voldoen aan de energiebehoeften van de inwoners van Woven City en degenen die in de omliggende gemeenschappen wonen.
Waterstof cartridges hebben een aantal voordelen. Ze zijn draagbaar, betaalbaar en handig als draagbare energieoplossing. Ze maken het mogelijk om waterstof te brengen naar de plekken waar mensen wonen, werken en spelen zonder dat daarbij leidingen nodig zijn. De cartridge kan ook voorzien in de energiebehoeften in afgelegen en niet-geëlektrificeerde gebieden. Het snel inzetten van de cartridges in het geval van een ramp is eveneens mogelijk.
Het prototype heeft de volgende dimensies: 400 mm (lengte) x 180 mm in diameter en weegt ongeveer 5 kilogram. Hij is zodanig ontworpen dat hij eenvoudig is uit te wisselen en snel is op te laden. De volumeflexibiliteit zorgt daarnaast voor een breed scala aan toepassingen voor dagelijks gebruik. Zo zou de cartridge voldoende elektriciteit kunnen genereren om een magnetron ongeveer 3 tot 4 uur te laten werken. Daarbij gaat het ontwerpteam ervan uit dat het definitieve ontwerp bestaat uit een hogedrukwaterstoftank die een elektriciteitsopbrengst heeft van ongeveer 3,3kWh/tank.
Waterstofproductie vindt momenteel doorgaans plaats met behulp van fossiele brandstoffen als energiebron. Dit terwijl toepassingen vooral te vinden zijn in de industrie. Daar zal verandering in komen. Om waterstof te gebruiken als energiebron in het dagelijks leven, moet de technologie voldoen aan verschillende veiligheidsnormen. Daarnaast moet het worden aangepast aan nieuwe omgevingen. Toyota verwacht dat waterstof in de toekomst zal worden opgewekt met een zeer lage CO2-uitstoot en in een grotere verscheidenheid aan toepassingen zal worden gebruikt. De Japanse regering werkt aan een reeks onderzoeken om de veilige vroege adoptie van waterstof te bevorderen. Toyota en haar zakenpartners zijn verheugd om samenwerking en ondersteuning te bieden.
Het doel van Toyota is om waterstof gemeengoed te maken. Dat is mogelijk als deze schone vorm van energie veilig, gemakkelijk en betaalbaar wordt. Door de onderliggende supply chain tot stand te brengen, hoopt Toyota het gebruik van waterstof te vergemakkelijken en te zorgen voor meer toepassingen. Woven City zal een reeks energietoepassingen met waterstofpatronen onderzoeken en testen. Denk daarbij aan toepassingen in mobiliteit, huishoudelijke toepassingen en vele toekomstige mogelijkheden die we ons nog moeten voorstellen. Samen met innovators en degenen die in en rond Woven City wonen, zal Toyota de mobiliteit komende tijd blijven bevorderen. Het zal voortdurend meer praktische toepassingen voor waterstofpatronen ontwikkelen. In toekomstige demonstraties zal Toyota de waterstof cartridge verder verbeteren. Daardoor wordt deze steeds gebruiksvriendelijker terwijl de energiedichtheid verbetert.
Het uiteindelijke doel van dit project is om een klimaatneutrale samenleving te realiseren waar iedereen toegang heeft tot schone energie. Toyota en Woven Planet streven ernaar om best practices te ontwikkelen voor het integreren van schone waterstofenergie in het dagelijks leven. Dit doen ze onder meer door demonstraties te geven in en rond Woven City.
Beeld: Een prototype van een waterstof-cartridge (foto: Toyota)