maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 13 juli 2022

Negentien startups testen innovaties in de praktijk tijdens Mobility Lab 2022

Negentien startups zijn uit 41 aanmeldingen geselecteerd voor Mobility Lab 2022, een startup-programma op het gebied van mobiliteit. Het programma koppelt geselecteerde startups ‘Niet lullen maar testen!’ aan een eerste klant. Zo kunnen de startups hun innovatie in de praktijk bewijzen.

Voor de zesde editie van Mobility Lab meldden startups uit zowel binnen- als buitenland zich aan. Van de geselecteerde startups zijn er tien afkomstig uit Nederland. De negen overige startups zijn afkomstig uit België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Turkije, Singapore en Amerika. De startups gaan hun innovaties gedurende het negen maanden durende programma testen in de regio’s Rotterdam, Noord-Brabant, Limburg en Utrecht.

Duurzaamheid speelt grote rol

Duurzaamheid staat bij diverse inzendingen voor de negende editie van Mobility Lab centraal. Voorbeelden zijn 100% fossielvrije, off-grid oplaadhubs voor elektrische auto’s en vrachtwagens. Denk echter ook aan revolutionaire hogedruk-luchtmotoren voor de voortstuwing van alle voer- en vaartuigen die nu op diesel, benzine of gas rijden of varen. Een andere geselecteerde startups werkt aan een slim inzetbaar en makkelijk vervoerbaar zonnepaneel. Dit moet zonne-energie overal toegankelijk maken.

Veiligheid

Ook veiligheid komt bij veel startups terug. Zo neemt een startup deel die het aanmeren bij een kade of sluis veiliger wil maken met behulp van een sensor-oplossing. Een andere startup zorgt dat data op een betrouwbare en veilige wijze tussen machines en infrastructuur wordt gecommuniceerd. Daarnaast nemen startups deel die rijervaringen aangenamer en veiliger willen maken. Dit door de bestuurder bewust te maken van bijvoorbeeld vermoeidheid, agressie, angst en afleiding tijdens het rijden.

Deelvervoer

Een derde onderwerp dat terugkomt in het Mobility Lab 2022 is deelvervoer. Denk hierbij aan het aanbieden van buurtstallingen met deelvervoer, maar ook aan de bezorging van elektrische deelauto’s op maat uit een postcodepool. Een ander voorbeeld is een SaaS-platform voor het organiseren en optimaliseren van shuttle services voor werknemers. Het systeem maakt het onder meer mogelijk de CO2-uitstoot en -reductie van werknemerstransport nauwkeurig vast te leggen. Dit is vanaf januari 2023 verplicht voor bedrijven met meer dan 100 werknemers.

De volgende startups zijn voor Mobility Lab 2022 geselecteerd:

  • Buus Mobility – Een SaaS-platform voor het organiseren en optimaliseren van shuttle services.
  • Opsis Emotion AI – helpt bestuurders bewust te maken van bijvoorbeeld vermoeiheid of emoties tijdens het rijden.
  • Optiyol – biedt route-optimalisatie en onderscheidt zich met het autonoom plannen van efficiënte en praktische routes.
  • Real-time Road Inspection – legt in real-time vanuit een auto de actuele staat van de weg of openbare ruimte vast met het oog op wegonderhoud.
  • Bia – ontwikkelt slimme laadsoftware voor het monitoren en optimaliseren van het laden van elektrische voertuigen, met als doel laden groener te maken.
  • Sensor Maritime – biedt een sensoroplossing aan waarmee het aanmeren van binnenvaartschepen bij een kade of sluis veiliger wordt.
  • Buurtstallingen – biedt op buurtniveau stallingen aan gevuld met deelvervoer, zoals fietsen, e-bikes, deliverybikes, cargobikes en e-scooters.
  • Student Mobility – levert mobiliteitsoplossingen voor internationale studenten in Nederland.
  • Swugo – biedt een abonnementservice voor het elektrische maken van een bestaande fiets, inclusief onderhoud.
  • CMS (Crowd Management Service) – een mobiliteitsdashboard voor het inzichtelijk maken van drukte of voorspellen van verwachte drukte in een specifiek gebied of locatie.
  • THEO UG – een semi-autonome bezorgrobot die geschikt is voor fietspaden en een maximale lading van 100kg.
  • FlexiModal – produceert twee zelfontworpen fietskarren voor professionele gebruikers met het oog op last mile vervoer.
  • WingDriver.inc – biedt een app die de veiligheid van chauffeurs ondersteunt met behulp van gezichts- en ooganalyses.
  • Green Caravan – ontwikkelt 100% fossielvrije oplaadhubs voor zowel elektrische auto’s en vrachtwagens. Deze hubs staan los van het elektriciteitsnet.
  • Levante – maakt energie toegankelijk via een eenvoudig verplaatsbaar, opvouwbaar en op origami geïnspireerd zonnepaneel.
  • MyMove – biedt mogelijkheden voor autodealers, autoverhuurders en organisaties met een bedrijfs- of dienstwagenpark voor het efficiënt delen of verhuren van hun wagenpark.
  • Solution Air – biedt een hogedruk-luchtmotor aan die emissievrij werkt op lucht.
  • ANGOKA – biedt cybersecurityoplossingen voor het realiseren van veilige verbindingen.
  • APPACAR – bezorgt elektrische deelauto’s op maat uit een postcodepool.

Speeddates met launching customers

Geselecteerde startups worden door Mobility Lab via speeddates gekoppeld aan launching customers. Dit zijn partijen die een specifiek mobiliteitsprobleem hebben waarvoor innovatie een oplossing kan bieden. De partijen ontwikkelen samen een innovatiepilot op maat, waarna de mobiliteitsoplossing in de praktijk wordt getest.

“Wederom zijn we verrast door de creativiteit van de startups voor deze 6e editie van Mobility Lab! Praktische toepassingen en oplossingen die het leven van Nederlanders gezonder en leefbaarder kunnen maken. Wel zien we een trend: meer oplossingen voor onderdelen van mobiliteitsconcepten, maar minder disruptieve concepten als geheel. Dat inzicht gaan we gebruiken om de komende edities van Mobility Lab relevant te laten blijven”, aldus Hans Stevens van de gemeente Rotterdam, die Mobility Lab in 2017 oprichtte.

‘Startups een duw in de rug geven’

“Mobility Lab gaat de startups de komende maanden introduceren bij meer dan 100 verschillende bedrijven en overheden. Zo doen onder andere Ahoy Rotterdam, Achmea, Brabant Mobiliteitsnetwerk en Zuid-Limburg Bereikbaar mee. Het is een mooie mix van organisaties die smart mobility toejuichen en de startups een flinke duw in de rug willen geven. De geselecteerde startups zullen zo op termijn bijdragen aan een slimmer mobiliteitssysteem en daarmee ook aan een veiliger, schoner, duurzamer en bereikbaarder Nederland”, vertelt Paul Bevers, Teamleider Innovatie en Ontwikkeling van het programma SmartwayZ.NL.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Pixabay / distelAPPArath

Deel dit artikel

Meer nieuws

Ruim 5,2 miljoen euro financiering vanuit SolarNL voor circulaire zonnepanelen

(productnews)
Solarge ontvangt ruim 5,2 miljoen euro vanuit het Groeifonds SolarNL. Het bedrijf wil hiermee de ontwikkeling van zijn...
Solarge ontvangt ruim 5,2 miljoen euro vanuit het Groeifonds SolarNL. Het bedrijf wil hiermee de ontwikkeling van zijn circulaire zonnepanelen versnellen. Het Weertse Solarge richt zich op de productie van...
Energie / 07-01-2025
Lees meer

New Glenn-raket van Blue Origin met herbruikbare eerste trap deze week gelanceerd

(productnews)
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceert deze week zijn nieuwe raket New Glenn. De raket is jarenlang in...
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceert deze week zijn nieuwe raket New Glenn. De raket is jarenlang in ontwikkeling geweest en moet de concurrentie aangaan met Starship van...
Lucht & Ruimtevaart / 06-01-2025
Lees meer

Duurzame verpakking van moerasplanten

Duurzame verpakking van moerasplanten

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 06-01-2025
(productnews)
Veenmos, riet en andere moerasplanten worden al gebruikt als bouwmateriaal, diervoeder en voedsel. Door hun lagere...
Veenmos, riet en andere moerasplanten worden al gebruikt als bouwmateriaal, diervoeder en voedsel. Door hun lagere ligninegehalte zouden veenplanten echter ook een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor hout als grondstof...
Algemeen / 06-01-2025
Lees meer

NLR werkt samen met zepp.solutions aan brandstofcel voor waterstofvliegtuig

NLR werkt samen met zepp.solutions aan brandstofcel voor waterstofvliegtuig

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-12-2024
(productnews)
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat een samenwerking aan met zepp.solutions voor de ontwikkeling van een...
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat een samenwerking aan met zepp.solutions voor de ontwikkeling van een brandstofcelsysteem. De samenwerking is onderdeel van een breder project, met als doel in...
Lucht & Ruimtevaart / 31-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven