Formlabs brengt de Fuse 1+ 30W SLS 3D-printer op de markt. De printer bouwt voort op de Fuse 1 3D-printer die het bedrijf in 2021 lanceerde. De Fuse 1+ 30W is onder meer voorzien van een 30W laser. Zo kunnen klanten meer materialen verwerken en een hogere productie realiseren. Ook introduceert Formlabs een nieuw materiaal voor SLS printers: Nylon 11 CF Powder.
De Fuse 1+ 30W is een industriële SLS 3D-printer, die Formlabs voor een betaalbare prijs op de markt wil zetten. De printer is voorzien van een krachtigere laser dan zijn voorganger. Ook is een nieuw laserscansysteem beschikbaar, dat scansnelheden tot 12,5 meter per seconde mogelijk maakt.
De printsnelheid van de Fuse 1+ 30W ligt aanzienlijk hoger dan zijn voorganger. Als voorbeeld noemt Formlabs een fietszadel van 350 gram, die de printer in 2.101 lagen print in het materiaal Nylon 12 Powder van het bedrijf. De Fuse 1 kon dit object printen in 18 uur en 22 minuten. Hetzelfde printproces duurt bij de Fuse 1+ 30W echter slechts 14 uur en 1 minuut. Dit komt neer op een tijdsbesparing van 24%.
Bij omvangrijkere prints loopt de tijdsbesparing verder op. Een ander voorbeeld dat Formlabs noemt is een askoppeling. Dit object van 3,96 kg wordt geprint in 2.669 lagen. De Fuse 1 print dit object in 66 uur en 19 minuten, terwijl de Fuse 1+ 30W hetzelfde object in 32 uur en 59 minuten print. Dit betekent een tijdsbesparing van 52,2%.
Met de nieuwe SLS 3D-printer wil Formlabs de printtechnologie beschikbaar maken voor kleine en middelgrote fabrikanten. Zo kunnen deze partijen hun afhankelijkheid van externe partijen afbouwen, wachttijden voorkomen en variaties in hun productietoeleveringsketen tegengaan.
Het bedrijf richt zich met de Fuse 1+ 30W echter ook op grote fabrikanten die al langer SLS inzetten. Zij kunnen met behulp van de SLS 3D-printer hun 3D-printproces decentraliseren, zonder dat zij de investeringen in hun traditionele SLS-systemen hoeven te verdubbelen.
De Fuse 1+ 30W kent enkele opvallende functies. Zo is een optionele functie beschikbaar waarmee gedurende printproces een stikstof in de omgeving kan worden gepompt. Dit elimineert de aanwezigheid van zuurstof. Het printen van objecten in een zuurstofloze omgeving vermindert de broosheid en verbetert de vervormbaarheid van objecten. Dit maakt hen beter geschikt voor gebruik in componenten voor eindgebruikers, zeker in veeleisende omgevingen als de automotive- of luchtvaartindustrie. Voor het gebruik van deze functie is een externe stikstofgenerator van een derde partij nodig.
Ook maakt de gecontroleerde printomgeving het sinteren efficiënter bij het gebruik van Nylon 11 Powder en het nieuwe Nylon 11 CF Powder. Dit door het ongebruikte poeder beter te beschermen tegen oxidatie, zodat meer poeder herbruikbaar is tijdens de volgende printcycli. In combinatie met een optimale verpakkingsdichtheid – een term die verwijst naar het percentage van het bouwvolume dat de geprinte onderdelen in beslag nemen – maakt dit een zero-waste printworkflow mogelijk.
Formlabs deelt hierover ook cijfers. In een standaard printomgeving kennen Nylon 11 en Nylon 11 CF beide een verversingsratio van 50%. Dit betekent in de praktijk dat bij het vullen van een nieuwe cartridge 50% gerecycled poeder en 50% nieuw poeder moet worden gebruikt. Printen in een zuurstofloze omgeving verlaagt deze ratio tot 30% voor beide materialen.
De fabrikant wijst ook op tijd- en kostenbesparingen die mogelijk zijn met de SLS 3D-printer door het niet langer inschakelen van SLS-servicebureaus. Als voorbeeld noemt Formlabs een spruitstuk voor een auto. De Fuse 1+ 30W produceert dit onderdeel in 29 uur en 55 minuten. Een SLS servicebureau doet hier volgens Formlabs echter 5 tot 7 werkdagen over. Ook de kosten zijn aanzienlijk lager. Bij het zelf printen van het onderdeel bedragen deze kosten zo’n 45 dollar, terwijl dit bij gebruik van een SLS servicebureau oploopt tot ruim 590 dollar.
Ook nieuw is het printmateriaal Nylon 11 CF. Dit is een nylon-gebaseerd materiaal dat is versterkt met koolstofvezel. Met het materiaal is het printen van sterke, lichtgewicht componenten mogelijk. Formlabs meldt dat het materiaal bestand is tegen herhaaldelijke stoten en geschikt is voor onder meer metalen onderdelen, apparatuur die vaak stoten krijgt en functionele composiet prototypes. Het materiaal kent een hoge stijfheid en dimensionele stabiliteit, in combinatie met een hoge bestandheid tegen trillingen en stoten evenals een hoge sterkte-gewichtsverhouding.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto’s: Formlabs