Werknemers moeten gerichte trainingen en onderwijs aangeboden krijgen om hen voor te bereiden op veranderingen door de inzet van robots en automatisering op de werkvloer. Hiervoor pleit de International Federation of Robotics (IFR).
Bijna 7 op de 10 werknemers is van mening dat robots en automatisering hen de mogelijkheid zullen bieden hoger gekwalificeerd werk uit te voeren, blijkt uit cijfers van de organisatie. IFR voorspelt dat in 2020 wereldwijd meer dan 3 miljoen industriële robots worden ingezet. Dit zou betekenen dat het aantal industriële robots wereldwijd binnen zeven jaar is verdubbeld; in 2014 waren bijna 1,5 miljoen stuks wereldwijd operationeel.
Het aantal industriële robots groeit sinds 2009. Zowel in 2016 als 2017 steeg het aantal robots wereldwijd met 12%. De IFR verwacht dat de groei de komende jaren verder zal toenemen; in de periode 2018 tot en met 2020 groeit het aantal industriële robots naar verwachting met gemiddeld 14% per jaar.
“IT achtige robot-procesautomatisering levert veruit de grootste bijdrage aan de transformatie van banen”, zegt Junji Tsuda, directeur van de IFR. “Bedrijven en overheden moeten samenwerken om zeker te stellen dat werknemers over de vaardigheden beschikken die de technologische veranderingen vereisen.”
De IFR noemt Singapore als één van de landen die de meeste voortgang heeft geboekt met het voorbereiden van werknemers op deze verandering. De Singaporese overheid vraagt werkgevers via het SkillsFuture programma aan te geven welke veranderingen welke veranderingen in de komende drie tot vijf jaar in hun sector zullen plaatsvinden en welke vaardigheden werknemers nodig hebben om zich hierop voor te bereiden. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek worden per sector transformatiekaarten opgesteld om werknemers te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling.
Iedere Singaporese burger ouder dan 25 jaar heeft daarnaast een krediet van 345 Singaporese dollar, omgerekend ongeveer 220 euro, tot zijn beschikking gekregen. Dit krediet kan worden besteed aan cursussen bij 500 goedgekeurde opleiders, waaronder universiteiten en online cursussen (MOOC’s).
Eerder dit jaar maakte de IFR al bekend dat de robotdichtheid wereldwijd in 2017 opnieuw is gestegen. Per 10.000 werknemers waren in 2017 gemiddeld 74 robots actief, ten opzichte van 66 een jaar eerder. Met 99 robots per 10.000 werknemers is de robotdichtheid in Europa het grootste van alle werelddelen.
De top 10 meest geautomatiseerde landen ziet er als volgt uit:
Nederland staat op de twaalfde positie.
“Robotdichtheid is een uitstekende standaard voor het vergelijken van de automatiseringsgraad van de maakindustrie in verschillende landen”, zegt Junji Tsuda, president van de Internationale Federatie van Robotica. “Als gevolg van het grote aantal robotinstallaties in Azië in de afgelopen jaren, kent deze regio de hoogste groei. Tussen 2010 en 2016 bedroeg de gemiddelde jaarlijkse groei van de robotdichtheid in Azië 9 procent, in Amerika 7 procent en in Europa 5 procent.”
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: IFR
Bron foto: Pixabay / antoniohez