We staan er misschien niet altijd bij stil, maar vissen krijgen tijdens hun zwemtochten regelmatig te maken met lastig barrières. Stuwen, dammen, gemalen en sluizen zorgen er vaak voor dat hun doortocht belemmerd wordt en dat is weer nadelig voor de visstand. Het adviesbureau Movares doet daar iets aan: het bouwt en ontwerpt met behulp van een computermodel een 3D-geprinte vispassage, de FISHIONPassage ©. Deze is specifiek toegespitst op elke locatie. Nederland heeft met deze bijzondere vispassage een primeur te pakken.
Movares heeft, in samenwerking met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, een simulatiemodel gebouwd waarmee zowel de stroming van water alsook het gedrag van vissen in een vispassage (type De Wit) kan worden gesimuleerd. “Met deze kennis bouwen we inmiddels een vispassage, de FISHIONPassage ©”, aldus Movares in een persbericht.
Voor de bouw van de FISHIONPassage © is een concept ontwikkeld, gebaseerd op de principes van legolisering. De belangrijkste elementen (kamers en vensters) worden geprint van gerecycled kunststof. Dit levert veel vormvrijheid en daarmee de mogelijkheid om het profiel van kamers en vensters te optimaliseren. De elementen kunnen in het veld eventueel worden vervangen om (delen van) de vispassage verder te optimaliseren. Elementen kunnen ook gemakkelijk worden hergebruikt op andere locaties. “Door gebruik te maken van met glasvezel versterkt polyproyleen kunststof realiseren we een lichtgewicht vispassage. De FISHIONPassage © wordt pas in het veld geassembleerd. Hierdoor is geen zwaar materieel nodig om de constructie aan te voeren en te plaatsen. De plaatsingstijd is aanzienlijk korter dan bij reguliere vispassages. En dat is dan weer gunstig voor de CO2-footprint.”
Meten aan de FISHIONPassage © is eenvoudig. Elementen kunnen worden voorzien van verschillende meetinstrumenten. Zo kunnen de vensters worden voorzien van een antenne ten behoeve van telemetrie-onderzoek. Ook is het mogelijk om een kamer te voorzien van een camera of een fishcounter. Alle monitoringsystemen kunnen tijdelijk of permanent worden geïntegreerd. Meetresultaten worden automatisch online gerapporteerd.
Voor de realisering van de FISHIONPassage © werkt Movares samen met verschillende partners. Zo worden de geprinte onderdelen gemaakt door 3D-Robotprinting. Constructieve onderdelen en plaatsing worden verzorgd door FishFlowInnovations. Voor geautomatiseerde monitoringtechnieken werkt Movares samen met Visadvies. “Samen staan we voor maatwerk, met als doel om een kwalitatief hoogwaardig product te leveren wat continu wordt geoptimaliseerd.”
Bron: Movares/De Ingenieur