Het initiatief Industrial Additive Manufacturing in Metals (IAMM) krijgt door Regieorgaan SIA een SPRONG-aanvraag toegekend. Binnen dit project werken de hogescholen Fontys, Windesheim en Saxion samen met diverse partijen aan de doorontwikkeling van 3D-metaalprinten en het opbouwen van kennis. De komende vier jaar krijgt IAMM subsidie en 50 procent cofinanciering.
SPRONG is een subsidieprogramma van het Regieorgaan SIA. Het doel is onderzoeksgroepen te laten doorgroeien en laten bijdragen aan de integratie van hogescholen in het regionale, nationale en internationale kennisecosysteem. Ook helpen de projecten die steun vanuit SPRONG ontvangen met de verdere ontwikkeling tot kennisinstelling.
Additieve productie of 3D-printen wint de afgelopen jaren snel aan populariteit. De technologie biedt diverse interessante mogelijkheden. Denk hierbij aan het sneller produceren van prototypes, het produceren van componenten in kleine oplages of het vervaardigen van producten op maat. 3D-printen is mogelijk in diverse materialen, waaronder metaal.
3D-metaalprinten is niet nieuw, maar brengt unieke uitdagingen met zich mee. Onder meer door de hogere kosten in verhouding met andere vormen van 3D-printen. IAMM noemt een goede inbedding in de keten daarom van groot belang. Niet alleen in technologisch, maar ook in commercieel opzicht.
Rein van der Mast, onderzoeksleider 3D-printen in Metalen bij Fontys Engineering, legt uit: “De ontwerper en de werkvoorbereider moeten elkaar makkelijk weten te vinden. Beslissingen die de ontwerper neemt hebben namelijk grote gevolgen verderop in de keten.”
Een ecosysteem voor de uitwisseling van kennis op het gebied en het tot stand brengen van nieuwe toepassingen van 3D-metaalprinttechnieken ontbreekt echter in Nederland. IAMM wil deze ontwikkeling op gang helpen.
De doelstelling van IAMM voor de komende acht jaar is zich verder ontwikkelen tot een praktijkgerichte onderzoeksgroep die nieuwe kennis ontwikkelt over de technieken voor en toepassingen van 3D-metaalprinten. Deze kennis wil IAMM delen met het werkveld, en bijdragen aan actueel onderwijs over deze sleuteltechnologie.
Bij het project zijn diverse partijen betrokken, waaronder universiteiten, brancheverenigingen, kenniscentra en techbedrijven. Denk echter ook aan meerdere regionale fieldlabs en de Centres of Expertise GreenPAC, TechForFuture en HTSM Fontys. IAMM werkt samen met Flam3D, een netwerkorganisatie voor 3D-printen in de Benelux. Penvoerder binnen het project is het lectoraat Kunststoftechnologie van het Windesheim.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: softeus via Pixabay