Tomaten, kruiden en zeebaars kopen van de dakboerderij in de buurt. De Belg kan binnenkort van het dak eten: deze producten liggen dan in de schappen van supermarkten en verswinkels in Anderlecht.
De oogst komt vers van het dak van de nabije Foodmet waar de Slachthuis Boerderij officieel open ging. Hier, boven de foodmarkt van het Slachthuisterrein in Anderlecht, ligt de grootste stadsboerderij met aquaponics van Europa. De boerderij verbindt hydrocultuur met aquacultuur en zet zo een kringloop op waarbij water, CO2 en uitwerpselen van de vissen worden opgevangen en opnieuw gebruikt. BIGH verwacht dat de stadsboerderij jaarlijks een oogst oplevert van 35 ton gestreepte zeebaars, 15 ton tomaten plus wekelijks 2700 potjes biologische kruiden.
Het project van de Slachthuis Boerderij in de Belgische gemeente bij Brussel werd ontwikkeld door Building Integrated GreenHouses (BIGH). De start up uit Brussel heeft op het dak van de Foodmet in totaal 4000 vierkante meter voor een stadsboerderij opgezet. Ongeveer de helft van de oppervlakte bestaat uit vollegrondteelt van groenten, de andere helft is ingericht voor kassen voor tuinbouwgroenten en voor aquaponics, de combinatie van viskweek met plantenteelt in een gesloten circulair systeem. De afvalstoffen van de vissen worden omgezet in natuurlijke meststoffen voor de planten terwijl water van de vissen voor de planten wordt gebruikt. Water komt daarnaast ook van de daken van de kassen en uit een waterput. De restwarmte van de overdekte foodmarkt van Foodmet en CO2 van de verwarmingsinstallatie gaat terug naar de kassen.
Uit een korte keten
De producten die straks in de winkels in de buurt van de Slachthuis Boerderij te koop zullen zijn, zijn supervers. Ze komen uit een korte lokale en traceerbare keten zonder kosten voor opslag, distributie en transport. Op deze manier blijft ook de impact op het milieu beperkt. De stadsboerderij wil met bijzondere producten een aanvullend aandeel leveren in het groenten- en fruitassortiment van de supermarkten en winkels in de omgeving van het Slachthuisterrein in Anderlecht.
Ook in andere steden
BIGH wil in de komende vijf jaar ook in andere steden in België dakboerderijen inrichten. De daken van grote bedrijven en winkelcentra als mogelijke locatie voor circulaire stadslandbouw zijn eveneens in beeld bij de organisatie. Dat geldt ook voor stadsboerderijen in steden elders in Europa.
De organisatie, gespecialiseerd in aquaponics stadsboerderijen, heeft met de Slachthuis Boerderij in Anderlecht de grootste boerderij op een gebouw in Europa ontwikkeld. De organisatie streeft met economische en sociale partners naar een duurzaam voedselmodel zoals stadslandbouw. Dit verbindt de stedelijke consument met agrarische productie en vormt een link tussen producent en retailer. Stadslandbouw ofwel agrarische activiteit in stedelijke omgevingen is gebaseerd op een ecologisch, sociaal, duurzaam en circulair model. Een stad kan met stadslandbouw voor een deel in eigen behoeften voorzien en is tegelijkertijd afzetmarkt en milieuvriendelijke productielocatie.