Beton draagt behoorlijk bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot en betonnen metselwerken maken daar een aanzienlijk deel van uit. Skidmore, Owings & Merrill (SOM), in samenwerking met Prometheus Materials, werken aan alternatieve blokken op basis van algen. Die zijn veel beter voor het milieu.
Het prototype-gebouw van SOM werd getoond tijdens de 2023 Chicago Architectuur Biënnale en heet de Spiraal. Het heeft een eenvoudige structuur die is opgebouwd uit Bio-Blocks, ontwikkeld door Prometheus Materials, een startend bedrijf dat is voortgekomen uit een onderzoeksprogramma aan de Universiteit van Colorado.
De blokken worden gemaakt met natuurlijke algen die koolstof vastleggen. De microalgen worden gecombineerd met water, zonlicht en CO2 om een materiaal te maken dat lijkt op het calciumcarbonaat dat in koraalriffen ontstaat. Gemengd met een toeslagstof vormt dit een koolstofvrij bouwmateriaal dat dezelfde – of in sommige gevallen betere – fysieke en thermische eigenschappen heeft als standaard beton op basis van portlandcement.
Bio-Block bieden een duurzaam alternatief voor beton en zou, als het op grote schaal wordt toegepast, onze wereldwijde CO2-uitstoot met wel 8% kunnen verminderen. Door gebruik te maken van Bio-Blocks in plaats van betonblokken vermindert de Spiraal de koolstofuitstoot met één ton.
Het is weliswaar nog vroeg maar als alle tests goed verlopen kunnen de Bio-Blocks uiteindelijk worden gebruikt in echte gebouwen. De CO2 die wordt geproduceerd door de bouwindustrie is momenteel een grote zorg en naast de Bio-Blocks zijn er inspanningen om het gebruik van duurzaam hout en bakstenen op basis van schimmels te promoten.