Monumental haalt 25 miljoen euro op bij investeerders. De investeringsronde is geleid door Plural en Hummingbird. Ook Northzone, Foundamental en NP Hard Ventures steken geld in de Nederlandse start-up die een metselrobot heeft ontwikkeld.
Oprichters Salar al Khafaji en Sebastiaan Visser willen met Monumental het tekort aan metselaars aanpakken. Zo meldde opleider Arta in juli nog dat van alle beroepsgroepen in Europa het tekort aan metselaars het grootst is. In 19 van de 29 EU-lidstaten bestaat een tekort aan metselaars. Nederland is geen uitzondering.
Monumental speelt hierop in. Aannemers kunnen de startup inhuren als onderaannemer. Het bedrijf wil dan ook niet zo zeer de concurrentie aangaan met metselaars, maar juist het tekort aan collega’s oplossen.
De metselrobot van het bedrijf bestaat in de praktijk uit meerdere kleine robots, die samenwerken en zelfstandig over de bouwplaats navigeren. Met behulp van camera’s en kunstmatige intelligentie (AI) monitort de startup de direct omgeving van de robots. Dit maakt het onder meer mogelijk afwijkingen van het BIM of CAD-model ten opzichte van de werkelijkheid te identificeren, en hierop te anticiperen.
De robots zijn geschikt voor de meeste metselverbanden. Ook kunnen zij werken met de gebruikelijke materialen, zoals diverse steenformaten en mortelmixen. Aannemers kunnen de metselrobots onderdeel maken van een bestaande metselploeg, of als zelfstandige metselploeg inzetten.
Monumental zet de robots in als bouwpartner. Dat betekent in de praktijk dat de startup zelf werk aanneemt en uitvoert. Aannemers die de robots willen inzetten hoeven dan ook niet zelf te investeren in robots of het opleiden van personeel. Het volledige proces legt Monumental digitaal vast, waarbij het automatisch een bouwdossier genereert voor de Wet kwaliteitsborging inclusief foto’s van voor- en na de verwerking van de bakstenen.
Het ziet kansen in het automatiseren van werkzaamheden op de bouwplaats. Monumental wil met behulp van robotica en software betaalbaar wonen, duurzaam en veilig bouwen, en het behoud van esthetisch vakmanschap mogelijk maken. Het wijst ook op voordelen van de metselrobot ten opzichte van menselijke metselaars. Zo werken de robots 24/7 en zijn zij flexibel inzetbaar.
Helemaal nieuw zijn metselrobots overigens niet; het Australische Fastbrick Robotics (FBR) is de ontwikkelaar van de volledig geautomatiseerde metselrobot Hadrian X. Waar het systeem van Monumental uit meerdere kleine robots bestaat, is de Hydrian X een allesomvattend systeem op basis van een vrachtwagen. Met een beweegbare robotarm kan de robot geautomatiseerd metselwerk uitvoeren.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Mabel Amber via Pixabay