Er zijn al verschillende soorten 'smart' glas; slimme, glazen ramen die elektronisch gekleurd kunnen worden om de warmte door de zon buiten te houden. Dat bespaart vervolgens weer air conditioningkosten. Er kleeft alleen één klein bezwaartje aan deze elektronische oplossingen: er is ook elektriciteit voor nodig. Onderzoekers uit Australië hebben nu een coating ontwikkeld waarmee bestaande ramen van gewoon glas slim worden gemaakt zonder dat hiervoor stroom nodig is.
De zelfregelende coating bestaat uit het relatief goedkope vanadiumdioxide en wordt in een laag van 50-150 nanometer aangebracht. Dat is ongeveer 1000 keer dunner dan een menselijk haar. Bij een oppervlaktetemperatuur beneden 67 ºC fungeert vanadiumdioxide als isolator. Dat voorkomt dat de warmte via het glas naar buiten kan terwijl het volledige spectrum van zonlicht binnen kan treden. Bij temperaturen boven de 67 graden Celsius verandert het vanadiumoxide in een metaal dat de infraroodstraling van de zon buitenhoudt.
Dit betekent dat een kamer bij lage temperaturen warmer blijft terwijl het kouder blijft bij hogere temperaturen. Op die manier hoeven verwarmings- en air conditioningsystemen minder te worden gebruikt. Mocht de gebruiker dat toch willen, dan kan het blokkerende effect van de coating worden uitgeschakeld met een dimschakelaar.
Waar tot voor kort speciale ingrepen nodig waren om de vanadiumdioxide-coating aan te brengen, kan deze nu redelijk snel en eenvoudig worden aangebracht. Het team onderzoekers ontwikkelde hiervoor een speciale methode, waarvan ze hopen dat die nu commercieel kan worden gemaakt.