De maakindustrie is natuurlijk veel meer dan alleen wat het letterlijk betekent. De industrie van het maken. Feit is dat er flink wat geassembleerd moet worden. Veel meer dan je op het eerste gevoel zou denken en dat maakt dat bedrijven continu op zoek zijn naar partners die de assemblage snel en efficiënt kunnen uitvoeren. Het liefst tegen zo laag mogelijke kosten.
De participatiewet is er om mensen die kunnen werken, maar daarbij ondersteuning nodig hebben, op weg te helpen. Deze mensen hebben een zo genoemde ‘Afstand tot de arbeidsmarkt’. In Nederland zijn er circa 75 bedrijven die daar een spilfunctie in vervullen. De ‘Sociale werkplaats’ van vroeger zijn nu Ontwikkelbedrijven. ‘Een veel betere naam voor wat wij doen’, zegt Rutger van ’t Hoff, Groepsmanager bij Promen, een van vijftien ontwikkelbedrijven die drie jaar geleden hun bestaande samenwerking hebben geïntensiveerd op het gebied van gezamenlijk de markt benaderen. Er werd namelijk al langer samengewerkt op andere gebieden. ‘Dat had uiteindelijk tot gevolg dat we in 2024 samen op deze beurs staan onder de naam Samenwerkende Sociaal Ontwikkelbedrijven Zuidwest Nederland’, zegt Van ’t Hoff.
Van ’t Hoff: ‘In de dagelijkse praktijk bleek dat opdrachten soms niet door konden gaan omdat er niet voldoende mensen waren om de klus te klaren, of niet de juiste machines en tools om het aan te pakken. Opdrachten gingen dan wel verloren. En dat terwijl op niet al te grote afstand een ander ontwikkelbedrijf wel aan de vraag kon voldoen, maar de opdracht niet kende.’ Goede onderlinge contacten hadden drie jaar geleden tot gevolg dat de Samenwerkende Sociaal Ontwikkelbedrijven Zuidwest Nederland werd opgericht. ‘Het was eigenlijk heel eenvoudig’, zegt Van ’t Hoff. ‘Door deze samenwerking zijn we nu in staat grote projecten aan te pakken. In een veelheid aan disciplines en met een brede technische expertise. We vullen elkaar immers aan. Vergis je niet. Binnen de samenwerking hebben wij om en nabij 10.000 mensen die we in kunnen zetten.
‘Wat extra mooi is, is dat we steeds vaker onze medewerkers werk kunnen bieden dat veel beter aansluit bij hun skills’, aldus Van ’t Hoff. ‘Daardoor zijn zij veel gelukkiger in hun werk, is het vertrouwen groter en komen wij soms tot verrassende ontdekkingen over welke werkzaamheden allemaal opgepakt kunnen worden. En laten we eerlijk zijn… hoeveel leuker is jouw werk als je er écht plezier in hebt?’
‘Onze medewerkers leveren echt een topklus’, zegt Van ’t Hoff. ‘Daar zijn zij en wij trots op. Zij hebben echter wel wat meer tijd nodig dan de gemiddelde werknemer om zichzelf het werk eigen te maken. Daarna is er geen verschil te merken. Heel mooi om te zien hoe dat iedere keer weer bij elkaar komt.
Een paar maanden geleden nam Van ’t Hoff het initiatief om voor te stellen deel te nemen aan ESEF Maakindustrie. Normaal gesproken zou men de stand af zijn gegaan als bezoeker, maar deelnemen als exposant leek beter. En dat bleek te kloppen. ‘In overleg met de andere bedrijven hebben we ons een aantal doelen gesteld en die hebben wij na één dag al gehaald. Deelname is zeker voor herhaling vatbaar. De mensen komen nu naar ons toe. Wij zijn veel beter zichtbaar. Het heeft al een mooie stapel leads opgeleverd.
Van ’t Hoff: ‘De huidige samenwerking heeft een duidelijke impact. Gezamenlijk kunnen we beschikken over ongeveer 10.000 medewerkers. Stel je eens voor wat er kan gebeuren als 75 bedrijven landelijk of regionaal samenwerken. We kunnen dan nog grotere en complexere opdrachten aan en dat is goed voor de diversiteit van het werk.
Uiteindelijk willen we graag de medewerkers waartoe de arbeidsmarkt nu afstand heeft (ipv de medewerker heeft afstand tot de arbeidsmarkt) gelukkig zien doordat ze hun talenten kunnen inzetten.
Wil jij de Samenwerkende Sociaal Ontwikkelbedrijven Zuidwest Nederland ontmoeten? Dat kan nog tot en met vrijdag in hal 3, stand A041 tijdens ESEF Maakindustrie. Meer informatie op werkse.nl.
Foto links: Yori Lieuwes, rechts: Rutger van ’t Hoff