Uiteindelijk is het zo dat een efficiënte aanpak van een bouwproject aanzienlijke voordelen biedt. Vooral op het gebied van duurzaamheid, efficiency en kosteneffectiviteit.
Van origine een afkorting voor Building Information Modelling. In Nederland beter bekend als bouwwerkinformatiemodel. BIM is een digitaal model waarin alle aspecten van een bouwproject bij elkaar worden gebracht en waarvan alle betrokken partijen gebruik maken. Het model bevat bijvoorbeeld informatie over het te gebruiken materiaal, positionering van (bijvoorbeeld een wand) binnen een etage, welke elektrotechnische faciliteiten meekomen in die wand en nog heel veel meer. Denk bijvoorbeeld aan hoe ventilatie door het project wordt aangesloten, of waar het sanitair moet worden geplaatst. Al deze informatie ‘praat’ met elkaar zodat ook de logistiek rondom het project naadloos kan verlopen. Die efficiency helpt bij het beperken van bijvoorbeeld faalkosten, die in de bouw tussen de 5% en 15% bedragen.
Natuurlijk hebben verschillende soorten ‘Realiteit’ haar intrede gedaan in de bouw. Via virtual reality (VR) en augmented reality (AR) kunnen projecten zichtbaar worden, ruim voor de bouw is gestart. Waar je bij VR in een volledig digitale omgeving bent, biedt AR de mogelijkheid om een combinatie van de echte omgeving en de digitale te laten zien. Vooral heel handig binnen renovatieprojecten omdat je kunt zien hoe het geplande binnen de bestaande omgeving past.
De ontwikkelingen gaan razendsnel en het is vooral belangrijk dat alle betrokkenen goed op de hoogte zijn. Er is veel informatie te vinden, maar vaak specialistisch en op één specifiek gebied. Een nieuw initiatief van Jaarbeurs brengt alles bij elkaar. Op 20 en 21 november is er DigiBouw. Dit nieuwe event moet de ontmoetingsplek zijn waar bouw- en installatieprofessionals handvatten krijgen om digitalisering te versnellen binnen hun bedrijf.
Nederland is met haar kennis en ervaring een van de koplopers in Europa op het gebied van digitalisering in de bouw- en installatiesector. Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs: “De laatste jaren zien we dat onder invloed van de verduurzaming en de energietransitie de bouw- en installatiesector voor een grote uitdaging staat. Ook de wetgeving is aangescherpt met de toevoeging van de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). We zien echter dat de adoptie van digitalisering onder bouw- en installatieprofessionals verbeterd kan worden. Ik ben trots dat we vanaf nu in samenwerking met digiGO ook een platform kunnen bieden voor de Nederlandse bouwer die alles wil weten over digitalisering van zijn bouwbedrijf.” Pieter van Teeffelen, directeur Regie & Organisatie, digiGO: “Wij gaan het peloton in beweging zetten richting meer digitale samenwerking en daarom werken wij samen met Jaarbeurs bij dit nieuwe event.”
Tijdens DigiBouw delen koplopers uit de markt hoe zij hun bedrijfsprocessen hebben gedigitaliseerd. Pieter Beuker, Management Lid Sales & Customer Success bij Pro4all en één van de koplopers: “De bouw staat voor flinke uitdagingen: kranten staan vol over stikstof, de WKB en het woningtekort. Maar eigenlijk hoor je nooit iets over werkdruk, omdat de stoere mannen en vrouwen van de bouw dat wel gewend zijn. Terwijl onderzoek van Berenschot onlangs heeft aangetoond dat één op de vier UTA’ers last heeft van een te hoge werkdruk. Door software in te zetten om bouwprocessen soepeler te laten verlopen, verlaag je die werkdruk en maak je ruimte om andere grote uitdagingen het hoofd te bieden. Daar dragen wij als software leverancier graag aan bij.”
Meer informatie over DigiBouw op DigiBouw.nl.