De Europese Commissie (EC) start een onderzoek naar de toegang van Europese spelers op het gebied van medische apparatuur tot de Chinese markt. Daarbij wordt onderzocht in hoeverre China hierbij Chinese spelers voortrekt.
Dit meldt persagentschap Bloomberg op basis van bronnen. Het onderzoek is gericht op overheidscontracten voor medische apparatuur in China en de voorwaarden die hierbij worden gesteld. De Europese Commissie vermoedt dat de Chinese overheid ziekenhuizen in het Aziatische land stimuleert om medische apparatuur van Chinese makelij aan te schaffen. Het zou zo Chinese fabrikanten voortrekken ten opzichte van buitenlandse spelers.
Het belangrijkste doel van het onderzoek is volgens de bronnen van Bloomberg het aangaan van een dialoog met Peking. Zo wil de Europese Commissie tot een gelijk speelveld voor alle partijen komen.
Indien die gesprekken op niets uitlopen kan de commissie ervoor kiezen de toegang van China tot biedingen omtrent medische apparatuur te beperken op grond van de Europese wetgeving omtrent internationale aanbestedingsinstrumenten. Deze wetgeving kent als doel het bevorderen van de wederkerigheid bij toegang tot markten voor overheidsopdrachten.
Klachten over de toegang van buitenlandse partijen tot Chinese aanbestedingen zijn er al langer. Zo klagen partijen onder meer over de verplichting technologie te delen met Chinese partijen.
Het is niet het enige Europese onderzoek dat de pijlen richt op China. Zo is de Europese Commissie in september 2023 een onderzoek gestart naar ‘oneerlijke subsidies’ op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij. De Europese Commissie overweegt extra heffingen in te voeren om tot een gelijk speelveld te komen voor alle fabrikanten van EV’s.
De Europese Commissie kondigde in maart aan in dit onderzoek inderdaad bewijs te hebben gevonden van subsidies vanuit de Chinese overheid voor Chinese EV-fabrikanten. Het werkt aan maatregelen om oneerlijke concurrentie zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit zou op drie manieren gebeuren: het direct beschikbare stellen van financiële middelen of goederen aan de bedrijven, het niet innen van inkomsten als belastingen en het leveren van goederen of diensten tegen onrealistisch lage kosten.
Ook naar Chinese windmolens is de Europese Commissie een onderzoek gestart, is eerder deze maand bekendgemaakt. Zo zijn windturbines van Chinese makelij al snel 20% goedkoper dan Europese en Amerikaanse tegenhangers, meldt onderzoeksbureau BloombergNEF. Tussen 2009 en 2021 ontvingen Chinese fabrikanten steun vanuit de Chinese nationale overheid, terwijl zij op dit moment nog steun zouden ontvangen van regionale overheden. De EU importeerde in 2023 voor zo’n 1,35 miljard euro aan windturbines en onderdelen daarvoor uit China.
De Europese Commissie vreest dat Europese fabrikanten hierdoor uit de markt worden gedrukt. Het onderzoek richt zich specifiek op de bouw van windmolenparken in Bulgarije, Frankrijk, Griekenland, Roemenië en Spanje.
Ook Chinese zonnepanelen zijn in het verleden onderwerp geweest van een Europees onderzoek. Zo startte in 2012 onderzoeken naar illegale subsidies en het ‘dumpen’ van Chinese zonnepanelen op de Europese markt. Ook toen was het doel het creëren van een gelijk speelveld. Dat lijkt overigens niet gelukt; uit cijfers van het CBS uit september 2023 blijkt dat 89% van de zonnepanelen in Nederland uit China is geïmporteerd.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Michal Jarmoluk via Pixabay