Een zonnepark en een akker gaan prima samen, zo blijkt uit een proef van het Duitse Fraunhofer-Institut in Zuid-Duitsland. De opbrengst van zowel het zonnepark als de landbouwgrond is minder dan gebruikelijk, maar volgens de onderzoekers zorgen ze samen wel voor een positieve som.
Zonneweides of -parken winnen aan populariteit nu de prijs van de panelen sterk is gedaald en zonne-energie met subsidies wordt gestimuleerd. Maar een zonnepark is niet te combineren met landbouw. Het is of kiezen voor landbouwgrond of voor grond met zonnepanelen.
Een proef van het Duitse Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme en de Universität Hohenheim laat nu zien dat beide zijn te combineren, zo valt op te maken uit een persbericht over de zogeheten Agrophotovoltaic. Bij dit systeem zonnepanelen staan op een frame van 5 meter hoog met een grotere tussenruimte dan gebruikelijk. Daardoor dringt aan de onderkant genoeg licht door om gewassen te laten groeien.
Het afgelopen jaar is het combinatiesysteem getest op de biologische boerderij Heggelbach in Baden-Württemberg. Op de proefakkers werden gedurende een jaar wintertarwe, aardappelen, knolselderij en klaver geteeld op precies dezelfde manier als bij akkers zonder zonnepanelen.
De resultaten van de eerste oogst op de zonne-akker laten zien dat de opbrengst een vijfde minder is dan die van de andere akker, tenminste voor de wintertarwe, aardappelen, knolselderij. De klaver deed 5% minder.
De 720 zonnepanelen op de proefakker zijn tweezijdig: ze gebruiken ook het door het land gereflecteerde zonlicht. Het totale piekvermogen is 194 kW. Gedurende het jaar produceerden ze 1266 kWh per geïnstalleerde kW vermogen. Omdat de panelen op een ruimere afstand van elkaar staan is de opbrengst uiteraard minder dan bij een op zich staand zonnepark.
In combinatie moeten oogst en zonnepark dus een beetje opbrengst inleveren, maar ze leveren per gebruikt oppervlak duidelijk meer op dan een akker en een zonneweide afzonderlijk. Er is immers minder ruimte nodig om zowel gewas te laten groeien als zonne-energie te winnen.
Fraunhofer wil nu nog verder gaan testen met andere gewassen, andere opstellingen en soorten zonnepanelen om te kijken hoe verdere optimalisatie mogelijk is. Daarnaast speelt ook nog de esthetische kant: een 5 m hoog zonnepark creëert een landschap dat gaat lijken op een soort open kassengebied. En daar zit ook niet elke Duitse landschapsliefhebber op te wachten.
Door: Kelly Bakker
Bron: Fraunhofer/De Ingenieur