Roboticabedrijf Symbotic neemt Veo Robotics over, een bedrijf gespecialiseerd in veiligheidssystemen voor industriële robots. Het krijgt daarmee onder meer FreeMove in handen, een 3D-visionsysteem voor industriële robots.
Symbotic is een Amerikaans bedrijf gevestigd in Wilmington, Washington dat is gespecialiseerd in automatiseringsoplossingen voor magazijnen en distributiecentra. Het richt zich daarbij specifiek op door kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunde robotica voor toeleverketens. Het levert hiervoor een end-to-end geautomatiseerd platform, dat uit diverse componenten bestaat.
Het systeem omvat onder meer intelligente autonome robots die zelfstandig door het magazijn of distributiecentrum bewegen en benodigde producten en/of goederen kunnen ophalen en afleveren. Deze robots noemt het bedrijf SymBots. Kenmerkend is onder meer dat SymBots hun activiteiten niet te hoeven onderbreken om te worden opgeladen; dankzij een slimme laadinfrastructuur laden de robots op terwijl zij hun routes afleggen.
Daarnaast omvat het systeem autonome robotarmen, die bijvoorbeeld producten van pallets op lopende banden kunnen plaatsen of juist daarvan af kunnen halen, maar ook producten kunnen sorteren, in de juiste oriëntatie plaatsen of verpakken. Daarnaast kunnen de robotarmen pallets inpakken. Door twee robotarmen gelijktijdig in te zetten claimt Symbotic pallets drie tot vier keer sneller in te kunnen pakken dan concurrerende systemen.
Het robotsysteem kan worden geïmplementeerd in bestaande distributiecentra of magazijnen. Zo wil Symbotic klanten helpen de snelheid, wendbaarheid en dichtheid van hun faciliteiten te vergroten, terwijl zij tegelijkertijd de kosten terugdringen.
Het systeem maakt gebruik van AI-ondersteunde visiontechnologie voor het controleren van producten. Zo kan het systeem onder meer producten die niet aan de eisen voldoen – bijvoorbeeld doordat zij beschadigd zijn – automatisch herkennen en scheiden.
Symbotic neemt Veo Robotics over voor 8,7 miljoen dollar. Veo Robotics is een bedrijf uit Waltham in de Amerikaanse staat Massachusetts. Veo Robotics is opgericht in 2016 en haalde eerder financiering op bij diverse bekende partijen, waaronder AI Capital Partners, Google Ventures, Lux Capital Management, Siemens Next47, Nikon-SBI Innovation Fund, SBI AI & Blockchain Fund en Baidu Ventures. Het bedrijf richt zich specifiek op het veilig laten samenwerken van mensen en robots.
Het bedrijf ontwikkelde hiervoor FreeMove, een 3D-veiligheidsoplossing die industriële werkomgevingen. Het monitort werkomgevingen in 3D en detecteert daarbij automatisch de aanwezigheid van mensen. FreeMove berekent mogelijke toekomstige posities van de robot, en brengt eventuele risico’s daarbij in kaart. Indien de robot te dicht bij een mens dreigt te komen stopt FreeMove de robot automatisch, zodat geen ongelukken kunnen ontstaan. Zodra de mens weer op voldoende afstand is, zorgt FreeMove dat de robot automatisch zijn werking hervat.
Symbotic wil het FreeMove-veiligheidssysteem integreren in zijn automatiseringssysteem voor magazijnen en distributiecentra. Zo wil het bedrijf de productiviteit van het systeem verder vergroten door meer dynamische en flexibele samenwerking tussen mensen en robots mogelijk te maken. Een tijdspad voor deze integratie is niet bekend gemaakt.
“Het innovatieve FreeMove visionsysteem stelt Symbotioc in staat de productiviteit voor klanten te verhogen en het hoogste niveau van veiligheid te bieden in omgevingen waar mensen samenwerken met robots”, zegt Rick Cohen, voorzitter en Chief Executive Officer (CEO) van Symbotic. “We zijn verheugd dat het voormalige Veo Robotics team toetreedt tot Symbotic, waar zij dit spannende werk voortzetten en hun talent, expertise en baanbrekende technologie naar ons bedrijf brengen.”
Ook wijst Symbotic erop dat het FreeMove-systeem voldoet aan de Europese standaarden op het gebied van veiligheid, waaronder de ISO 13849-certificering categorie 3 voor onderdelen van machinebesturingssystemen die zijn toegewezen aan een veiligheidsfunctie. Deze categorie schrijft onder meer voor dat veiligheidssysteem dusdanig zijn ontwerpen dat een enkelvoudige fout in een onderdeel niet kan leiden tot uitval van de veiligheidsfunctie, en waar mogelijk deze fout direct wordt gedetecteerd.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Tung Lam via Pixabay