Nederland gaat een eigen satelliet de ruimte in sturen. De zogenoemde Brik II moet onder meer inlichtingen voor defensie gaan verzamelen.
Vrijdag zijn tijdens een wapenbeurs in Rotterdam de contracten getekend. Meedere bedrijven zullen aan de slag gaan met het bouwen van de satelliet, maar de sensoren komen van defensie zelf. De lancering moet in de zomer van 2019 plaatsvinden.
De satelliet is klein maar vernuftig, zo valt op te maken uit een artikel in het AD. Defensie heeft dan ook hoge verwachtingen van het kleine apparaat. Het gaat om een zogenoemde nano-satelliet die het format heeft van een flink pak melk. In de satelliet, due aan de buitenkant bekleed is met kleine zonnepanelen, zit een spectrometer die radiogolven analyseert afkomstig van bijvoorbeeld vliegtuigen, schepen en militaire eenheden. ‘Navigatie, communicatie en observatie van de aarde’, zo omschrijft Hoofd Bureau Space majoor Bernard Buijs de capaciteiten. ‘Zonder die informatie kun je bijna geen militaire operaties meer uitvoeren. We weten nog niet precies hoe we dit middel uiteindelijk willen inzetten, maar we gaan op zoek naar een niche waarmee we ons kunnen onderscheiden. En we zien dit vooral als een demonstratie van waar we allemaal tegenaan lopen als we dit serieus willen oppakken.’ De nano-satelliet vliegt met 7 kilometer per seconde in 1,5 uur om de aarde.
Het bedrijf ISIS heeft het raamwerk van de satelliet voor haar rekening genomen. Daar worden straks de sensoren in verpakt. Het pakketje van nog geen 10 kilo wordt vervolgens op een raket geplakt en ergens tussen de 600 en 700 kilometer losgelaten. De satelliet stuurt vervolgens gegevens door naar het nieuwe ruimtecentrum op de kazerne in Dongen.
In eerste instantie worden er een aantal technische snufjes de ruimte ingestuurd, zoals een eigen postbus waarmee troepen zeer gevoelige informatie kunnen doorsturen naar het hoofdkwartier zonder dat er een bondgenoot of bedrijf meekijkt. Nu huren militairen die capaciteit in bij anderen. Defensie wil daarnaast graag een eigen weerstation. De satellieten voor GPS en communicatie hebben namelijk flink te lijden onder zonnewinden met ioniserende straling. Dit zorgt voor storingen en een slechter bereik. Het weerstation kan waarschuwingen geven over bijvoorbeeld een naderende storm, zodat daar in militaire operaties rekening mee gehouden kan worden.
De ruimte biedt veel potentie als het gaat om het verkrijgen van waardevolle informatie. Zo gebruiken veel bedrijven al eigen satellieten om wagenparken wereldwijd te beheren. De satellieten geven informatie over bijvoorbeeld aanstaand onderhoud en tekorten.
Doordat de satellieten steeds kleiner worden (lange tijd gingen satellieten met het formaat van een vrachtwagen de ruimte in), kost het ook minder om een operatie in de ruimte op te zetten. De Brik-II kost defensie, inclusief de lancering, 2,5 miljoen euro. De satelliet zou minimaal 3 jaar in de ruimte moeten kunnen blijven, maar defensie hoopt op meer. Uiterlijk over 25 jaar komt de nano-satelliet terug naar aarde en verbrandt in de dampkring.
Door: Kelly Bakker
Bron: AD/Defensie