Een Brits team heeft plannen onthuld om een ambitieuze onderwaterhabitat te bouwen met de naam Sentinel. Als het project doorgaat, zou het functioneren als het internationale ruimtestation – maar dan onderwater in plaats van in een baan om de aarde. Het kan bovendien voor een revolutie zorgen in diepzeeonderzoek omdat wetenschappers er voor langere perioden relatief comfortabel onder water kunnen leven.
Het project wordt geleid door het toepasselijk genaamde Deep, een bedrijf dat zich bezighoudt met oceaantechnologie en exploratie. De installatie is gepland voor de zuidwestkust van Engeland en komt op een diepte van ongeveer 200 meter. De basis zou modulair en verplaatsbaar zijn, zodat hij indien nodig ook elders kan worden ingezet. De basis komt te liggen in de zogenaamde epipelagische zone waarvan de onderste grens het diepste punt is waar zonlicht in de oceaan doordringt. Hier bevindt zich naar schatting 90% van het zeeleven. Als
Na twee jaar intensief en baanbrekend onderzoek naar innovatieve productieprocessen en materiaalkunde is Deep in een vergevorderd stadium van technisch ontwerp en is de productie gestart. Het systeem biedt een nieuwe en effectievere manier om onder water te leven en te werken dan tot nu toe mogelijk was. Tot nu toe waren onderwaterfaciliteiten tijdelijk en op een vaste locatie.
Ondanks het feit dat ze zich in een van de meest uitdagende omgevingen op aarde zouden bevinden, kunnen de wetenschappers verrassend comfortabel leven. Er zouden onderzoekslaboratoria en gemeenschappelijke ruimtes zijn, evenals slaapkamers met een eenpersoonsbed, opbergruimte en zelfs een tv voor entertainment. De badkamers zouden een douche, toilet en wastafel bevatten. Het is niet de Ritz, maar het is ver weg van de claustrofobische omstandigheden die geassocieerd worden met onderzeeërs.
Alhoewel Deep hoopt vanaf 2027 operationeel te zijn, zijn er nog wel de nodige obstakels te overwinnen. Deep zegt momenteel in gesprek te zijn met potentiële investeerders en partners om te proberen het project te voltooien.