Ford heeft een pet ontworpen die truckers wakker moet zien te houden. De autofabrikant hoopt daarmee een hoop ongelukken te kunnen voorkomen.
De speciale pet heet de SafeCap en is ontworpen ter ere van Ford’s zestigjarig bestaan in Brazilië. Het creatieve ontwerpbureau GTB, dat in Sao Paolo gevestigd is, werkte mee aan het ontwerp. Het lijkt op een simpele honkbalpet maar is als het ware een stuk draagbare technologie om vrachtwagenbestuurders bij de les te houden.
Ford wil iets doen aan de ongelukken die gebeuren als gevolg van vermoeidheid en in slaap vallende bestuurders. Volgens de Harvard School of Medicine vallen er in de Verenigde Staten alleen al 250.000 bestuurders per dag in slaap. Dat zorgt nog steeds voor veel ongelukken.
De automaker heeft in samenwerking met het Braziliaanse bureau uitgezocht wat het exacte verschil is tussen aandachtig rijden en niet-aandachtig rijden en met name welke bewegingen het hoofd dan maakt. Zo werd precies uiteengezet welke bewegingen het hoofd maakt als iemand in slaap sukkelt. De pet gebruikt sensoren, een acceleratiemeter en giroscoop om de hoofdbewegingen op te meten tijdens het rijden. Zodra de pet een beweging van slaperigheid bij de bestuurder detecteert, maakt deze hem wakker met in eerste instantie vibratie. Als dat niet werkt, worden geluiden en lichtflitsen ingezet.
‘De SafeCap is een staaltje techniek, ontwerp en bruikbaarheid. We denken dat het de potentie heeft om bestuurders te beschermen en levens te redden’, aldus de CEO van GTB in een eerder interview. Ford wil de pet graag wereldwijd gaan verkopen maar voordat het zover is, zijn er nog aanvullende testen nodig. Ook wil het automerk voorkomen dat truckers de pet als veiligheidsmiddel gaan zien, gemakzuchtig worden en juist daardoor meer in slaap gaan vallen.
SafeCap is niet de eerste pet waar technologie in verwerkt is. Zo bestaat er onder andere een zonnepanelenpet, ontworpen door een Colombiaans bureau, met name voor mensen die in hele afgelegen gebieden leven. Door de pet te dragen worden de kleine zonnepaneeltjes op de pet opgeladen. In het donker geven ze licht zodat de pet als zaklamp kan fungeren.
Ook met andere kledingstukken wordt al jarenlang geëxperimenteerd met het implementeren van technologie, met name op de catwalks en in de sportwereld. Zo proberen bekende sportmerken met senosren, bepaalde designsnufjes en windopvangsystemen kleding en schoenen ‘sneller’ te maken. Tegenwoordig zijn ook de zelf koelende en verwarmde vesten en jassen succesvol op de startup markt. Ook e-textile, een term die wordt gegeven aan kledingstukken die als een verlengde dienen van je elektrische apparaten (bijvoorbeeld een jas met een ingebouwd navigatiesysteem), is een opkomend begrip.
Door: Kelly Bakker
Bron: Tech Insider