maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 01 oktober 2024

Drones vervoeren bloedmonsters tussen Londense ziekenhuizen

Drones gaan binnenkort bloedmonsters vervoeren tussen twee ziekenhuizen van de Britse National Health Service (NHS) in Londen: het St Thomas ziekenhuis en Guy’s Cancer Centre. Het gaat om een project van Wing, onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet, in samenwerking met drone-startup Apian.

De Britse hoofdstad staat bekend om zijn drukke verkeer. Dit kan het afleveren van bloedmonsters met behulp van bestelbusjes uitdagend en tijdrovend maken. Dit terwijl het spoedig afleveren van de monsters in veel gevallen van cruciaal belang is. De proef transporteert bloedmonsters voor patiënten die een operatie ondergaan en die een hoog risico lopen op complicaties door bloedingsstoornissen.

In twee minuten tussen ziekenhuizen reizen

De drones gaan opstijgen en landen op de daken van de betrokken ziekenhuizen. De apparaten vliegen daarbij met een snelheid van 100 km per uur in een rechte lijn naar hun bestemming, waardoor zij in slechts twee minuten tussen de twee ziekenhuizen onderweg zijn. Wing benadrukt in een blogpost waarin het uitleg geeft over het project dat de drones stil zijn en het geluid opgaat in de reguliere stedelijke geluiden.

Het project is al goedgekeurd door de Britse Civil Aviation Authority. Naar verwachting kunnen de vluchten later deze herfst van start gaan.

Het is niet de eerste proef die Wing en Apian samen uitvoeren. De partijen voerden eerder al medische bezorgingen uit tussen ziekenhuizen in het Ierse Dublin. Het ging toen om verbandmateriaal en medische gereedschappen, die in zo’n vier minuten tussen de twee betrokken ziekenhuizen konden worden vervoerd.

Ook proefprojecten in Nederland

Ook in Nederland zijn eerder proeven uitgevoerd met het vervoer van medisch materiaal. Zo voerde de ANWB, PostNL, het Erasmuc MC en bloedbank Sanquin in 2021 al een proefproject uit met het vervoer van bloed en medicatie via drones. Toen werden testvluchten uitgevoerd tussen Rhoon en Oud-Beijerland in Zuid-Holland.

De drones stegen daarbij op vanaf een weiland in Rhoon en landden vervolgens in Oud-Beijerland op een dijk langs de Oude Maas. De vluchten hadden als doel in kaart te brengen wat nodig is om in het luchtruim tussen het Erasmus MC en Zeeland te vliegen.

Veel winst

De ANWB, PostNL, het Erasmus MC en Sanquin meldden toen dat de inzet van drones veel winst kan opleveren. Zo kunnen bloed en medicijnen sneller op locatie worden gebracht dan via de weg mogelijk is. Zeker in een omgeving als Zeeland, dat weinig ziekenhuizen telt en met name bij mooi weer veel verkeersopstoppingen kent, kan dit grote winst opleveren.

Ook zijn eerder proeven uitgevoerd tussen Meppel en Zwolle. Daarbij is medisch spoedtransport uitgevoerd tussen locaties van het Isala ziekenhuis in Meppel en Zwolle. Deze proeven zijn uitgevoerd door Medical Drones Services, dat is opgezet door de ANWB en PostNL. Ook bij dit project waren het Erasmus MC en Sanquin betrokken. Andere deelnemers waren de technologiepartners Avy en KPN.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Wing

Deel dit artikel

Meer nieuws

CO2-besparende batterijbehuizingen voor elektrische auto’s

CO2-besparende batterijbehuizingen voor elektrische auto’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 01-10-2024
(productnews)
In het onderzoeksproject COOLBat werken onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Bewerkingsmachines en...
In het onderzoeksproject COOLBat werken onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Bewerkingsmachines en Vervormingstechnologie IWU samen met partners aan de ontwikkeling van de volgende generatie batterijbehuizingen voor elektrische voertuigen....
Automotive / 01-10-2024
Lees meer

Drones vervoeren bloedmonsters tussen Londense ziekenhuizen

Drones vervoeren bloedmonsters tussen Londense ziekenhuizen

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 01-10-2024
(productnews)
Drones gaan binnenkort bloedmonsters vervoeren tussen twee ziekenhuizen van de Britse National Health Service (NHS) in...
Drones gaan binnenkort bloedmonsters vervoeren tussen twee ziekenhuizen van de Britse National Health Service (NHS) in Londen: het St Thomas ziekenhuis en Guy’s Cancer Centre. Het gaat om een project...
Medisch & Zorg / 01-10-2024
Lees meer

LOXO en Planzer testen autonoom bezorgvoertuig in Bern op openbare weg

(productnews)
In het Zwitserse Bern gaat een autonoom voertuig de komende twee jaar pakketjes rondbrengen. Het gaat om een voertuig met...
In het Zwitserse Bern gaat een autonoom voertuig de komende twee jaar pakketjes rondbrengen. Het gaat om een voertuig met Level 4-autonomie, wat wil zeggen dat het voertuig zonder bestuurder...
Automotive / 30-09-2024
Lees meer

Lightyear gaat zonnesystemen ontwikkelen voor derde partijen

Lightyear gaat zonnesystemen ontwikkelen voor derde partijen

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 24-09-2024
(productnews)
Lightyear haalt meer dan 10 miljoen euro op bij investeerders voor de ontwikkeling van zonnesystemen voor de...
Lightyear haalt meer dan 10 miljoen euro op bij investeerders voor de ontwikkeling van zonnesystemen voor de automotive-industrie. Het bedrijf wil met behulp van het geld zijn team uitbreiden. Het...
Automotive / 24-09-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven