ENGIE gaat een E-boiler op groene stroom plaatsen in de Eemscentrale. De E-boiler vervangt een gasgestookte stoomketel.
Een stoomketel in een elektriciteitscentrale verwarmt water tot stoom. In veel gevallen gebeurt dit door het verbranden van bijvoorbeeld gas of kolen. De stoom drijft een turbine aan, die een generator laat draaien om elektriciteit op te wekken. In de Eemscentrale stapt ENGIE dus over op een elektrische boiler, ook wel een E-boiler genoemd.
De E-boiler is in feite een grote elektrische waterkoker. Het produceert stoom met groene stroom, wat het aardgasgebruik en CO2-uitstoot terugdringt. In de Eemscentrale vervangt de E-boiler een gasgestookte stoomketel en wordt vooral ingezet voor industriële processen. De E-boiler komt naast de Eemscentrale te staan. De stoom ondersteunt de elektriciteitsproductie van ENGIE en wordt uitsluitend hiervoor gebruikt.
De komende tijd ondertekent ENGIE voor het project contracten met leveranciers ondertekend. De technische uitwerking en bouwvoorbereidingen gaan daarna van start. Het begin van de bouw staat voor de tweede helft van 2025 gepland, met oplevering in het voorjaar van 2026.
De ENGIE Eemscentrale produceert sinds 1977 elektriciteit in Eemshaven. De huidige vijf STEG-eenheden, gebouwd in de jaren ’90, kennen een gezamenlijke capaciteit van 1800 MW. Dit is goed voor zo’n 10% van het Nederlandse vermogen. Het rendement van de STEG-eenheden bedraagt ongeveer 56%.
Bijzonder aan de centrale is onder meer de opstelling van vijf STEG-eenheden op rij. De Eemscentrale is één van de grootste elektriciteitscentrales in Nederland.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: ENGIE