Lithiumbattijen kunnen 10 tot 20 keer sneller laden wanneer ze gebruik maken van asfalt. Dat is het resultaat van onderzoek door wetenschappers van de Rice University.
De wetenschappers maakten één onderdeel van een batterij met behulp van koolstof dat afkomstig was van het stroperige asfalt. De batterijen bleken vervolgens in enkele minuten volledig te zijn opgeladen. Bovendien voorkomt het gebruik van asfalt de vorming van bezinksel wat de levensduur van batterijen verkort.
De capaciteit van de asfaltbatterijen is groot. Om de batterij op te laden van 0 tot 100 procent zijn slechts enkele minuten nodig, in plaats van de gebruikelijke twee of meer uren. De batterijen zijn vervaardigd van koolstof dat afkomstig is van asfalt en gemengd wordt met grafeen nanodeeltjes en vervolgens gecoat met lithiummetaal. Dit productieproces is eenvoudiger dan eerdere technieken die door de onderzoekers werden ingezet.
Om de stabiliteit van de nieuwe technologie te kunnen garanderen, hebben de wetenschappers inmiddels prototypen van de batterij honderden keren opgeladen en ontladen. Tijdens deze testen bleken de batterijen ook minder last te hebben van zogenaamde lithiumvertakkingen. De opbouw hiervan zorgt ervoor dat de levensduur van een batterij langzaam aan afneemt.
De wetenschappers van de Rice University staan niet alleen in hun zoektocht naar snel opladende batterijen. Eerder dit jaar kondigde StoreDot de introductie aan van snel oplaadbare batterijen. Ook Tesla, Qualcomm en tal van andere bedrijven maken snel vooruitgang.