De discussies over CO2 lopen al tientallen jaren. Om de uitstoot ervan zoveel mogelijk te compenseren, wordt bos aangeplant, zodat het CO2 kan worden omgezet. Als het meezit, komt binnenkort een materiaal op de markt waarmee CO2 uit de atmosfeer kan worden opgenomen.
Onderzoekers van de Rice universiteit ontwikkelden een schuimmateriaal van hexagonaal boornitride en polyvinyl alcohol dat drie keer het eigen gewicht aan CO2 kan opnemen. Vervolgens kan het op een geschikt moment of geschikte locatie ook weer worden vrijgegeven waarna het sponsachtige materiaal weer kan worden hergebruikt.
Voor de samenstelling van het materiaal werd het boornitride gevriesdroogd en verstevigd met het polyvinyl alcohol. Deze lijmachtige substantie werd vervolgens weer gevriesdroogd tot het uiteindelijke schuimmateriaal. Bij simulaties van het materiaal bleek het schuim bijna 3,5 maal het eigen gewicht aan CO2 op te nemen dat vervolgens uit de spons kan worden verdampt. Het materiaal kan daardoor minstens 2.000 keer worden hergebruikt.
Het materiaal is niet alleen herbruikbaar maar door het vriesdroog-productieproces ook eenvoudig op te schalen voor productie. Toepassingen van het materiaal zijn denkbaar in luchtfilters of -als het formaat van de poriën kan worden aangepast- ook voor het verwijderen van olie uit water.
Hoe het materiaal zich gedraagt, is te zien in onderstaande video.