Het Duitse ruimtevaartbedrijf Isar Aerospace voerde deze week zijn eerste testvlucht uit met zijn Spectrum-raket. Hoewel de raket slechts dertig seconden in de lucht bleef en uiteindelijk neerstortte, spreekt het bedrijf van een succes. Wie is Isar Aerospace en wat biedt de Spectrum-raket waaraan het bedrijf werkt?
Isar Aerospace is in 2018 opgericht door Daniel Metzler (CEO), Markus Brandl en Josef Peter Fleischmann (CTO). Het bedrijf is gevestigd in Ottobrunn, in de buurt van München, en richt zich specifiek op het lanceren van satellieten. Het ruimtevaartbedrijf is volledig uit private middelen gefinancierd en haalde al honderden miljoenen euro’s op bij investeerders. Onder meer Airbus, Earlybird en Porsche investeerden in het bedrijf.
Het ruimtevaartbedrijf wijst op de brede mogelijkheden van satellieten, en verwacht dat deze een steeds grotere rol gaan spelen bij allerlei activiteiten op aarde. Denk daarbij aan smart farming, waterbeheer en surveillance in de strijd tegen klimaatverandering. Met het oog op deze mogelijkheden wil Isar Aerospace de toegang tot de ruimte vereenvoudigen.
Het richt zich daarbij specifiek op kleine en middelgrote satellieten. Voor deze satellieten werkt het bedrijf aan een lanceerdienst, die verschillende mogelijkheden biedt. Zo kunnen klanten een Spectrum-raket volledig voor zichzelf inzetten, waarbij zij zelf het lanceermoment en baan rond de aarde kunnen bepalen. Ook kunnen zij ervoor kiezen deze rit open te stellen voor derde partijen, die hierdoor tegen betaling kunnen meereizen reizen op het lanceermoment en naar de baan die door de hoofdklant is gekozen. De derde optie is zelf meereizen met een derde partij. De klant kan in dit geval kiezen uit beschikbare vluchten, waarvan het lanceermoment en de baan rond de aarde door een derde partij is vastgesteld.
De Spectrum-raket waarvan het bedrijf gebruik wil maken is nog in ontwikkeling. Het lanceerplatform dat bestaat uit twee stappen en ladingen tot 1.000 kg naar een lage baan om de aarde (low earth orbit / LEO) kan brengen, of 700 kg in een zonsynchrone baan rond de aarde. Een zonsynchrone baan rond de aarde is een omloopbaan die synchroon loopt met de aarde, en waarbij de hoek tussen het vlak van de baan en zonnestralen constant blijft.
Spectrum is 28 meter hoog en heeft een diameter van 2 meter. Voor het aandrijven van de eerste stap van de raket maakt Isar Aerospace gebruik van negen Aquila-motoren, terwijl de tweede stap is voorzien van één motor. Deze motoren maken gebruik van vloeibare zuurstof en propaan, waarmee het bedrijf de impact op het milieu wil minimaliseren.
Isar Aerospace voerde in februari van dit jaar zogeheten statische lanceertesten uit. Deze testen zijn gericht op het testen van de aandrijving van de raket, zonder dat deze daadwerkelijk van de grond komt. Deze proeven zijn succesvol verlopen.
Zondag 30 maart stond een nieuwe test op de planning: de eerste proefvlucht met de Spectrum-raket. Deze test is uitgevoerd vanaf Andøya Spaceport op het Noorse eiland Andøya. Isar Aerospace wist de raket daarbij in de lucht te krijgen, al stortte de raket na een vlucht van ongeveer 30 seconden neer. Desondanks spreekt het ruimtevaartbedrijf van een succes.
“Onze eerste testvlucht voldeed aan al onze verwachtingen en was een groot succes. We hadden een vlotte lancering, een vlucht van 30 seconden en konden zelfs ons Flight Termination System valideren. We hebben aangetoond dat we niet alleen kunnen ontwerpen en bouwen, maar ook raketten kunnen lanceren. Ik kan niet trotser zijn op ons hele team dat zo hard heeft gewerkt in de afgelopen zeven jaar om deze belangrijke mijlpaal te bereiken. Vandaag hebben we de basis gelegd om aan de groeiende wereldwijde vraag naar flexibele satellietlanceringen te voldoen. Nu is het tijd om alle gegevens te analyseren, te leren, te itereren en zo snel mogelijk terug te keren naar het lanceerplatform”, aldus Daniel Metzler, CEO en mede-oprichter van Isar Aerospace.
“Als een bedrijf met Europese wortels zijn we trots om te hebben aangetoond dat Europa het vermogen heeft om gedurfd te denken en grote prestaties te leveren. We beschikken over alle middelen voor het creëren van wereldwijd concurrerende technologische leiders. Met onze diensten kunnen we klanten uit de hele wereld helpen om hun satellieten in de ruimte te brengen en Europa helpen om een belangrijk zwak punt in zijn veiligheidsarchitectuur op te lossen: toegang tot de ruimte.”
Isar Aerospace heeft al diverse contracten gesloten. Zo sloot het Noorse ruimtevaartagentschap sloot eerder deze maand een overeenkomst met Isar Aerospace. Het ruimtevaartbedrijf lanceert daarbij vanaf Andøya Spaceport in Noorwegen met behulp van zijn Spectrum twee satellieten in een zonsynchrone baan rond de aarde. Deze satellieten maken onderdeel uit van het Arctic Ocean Surveillance (AOS)-programma van het Noorse ruimtevaartagentschap, wat een maritiemsurveillancesysteem is.
Het Amerikaanse Spaceflight, dat commerciële lanceringen aanbiedt aan klanten, sloot eerder eveneens een contract met Isar Aerospace. Voor 2026 staat vanaf Andøya Spaceport een lancering op de planning waarbij een lading in een zonsynchrone baan rond de aarde wordt gebracht. Daarnaast beschikt Spaceflight over een optie voor een aanvullende lancering in 2025.
Ook het European Space Agency (ESA) sloot in november 2024 een contract met Isar Aerospace, als onderdeel van het Boost!-programma. Dit programma is gericht op het ondersteunen van commerciële initiatieven op het gebied van ruimtevaartdiensten. Het gaat om een contract ter waarde van 15 miljoen euro, bedoeld om testvluchten met de Spectrum-raket financieel te ondersteunen.
“In het licht van de huidige politieke ontwikkelingen wordt het nog duidelijker waarom Europa nu zijn aanpak moet veranderen om toegang tot de ruimte te waarborgen. We zijn blij om te zien dat de Europese Ruimtevaartorganisatie zich richt op commercialisering en programma’s zoals Boost!, en de European Launcher Challenge stimuleert. Maar dit tweede Boost!-contract kan slechts het begin zijn. Om wereldwijd concurrerend te worden, moeten instellingen en overheden duidelijk overstappen van het financieren van ontwikkeling naar het worden van frequente klanten”, aldus Stella Guillen, Chief Commercial Officer van Isar Aerospace.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Simon Fischer, Wingmen Media