Michelin heeft een luchtloze autoband ontwikkeld op basis van biologisch afbreekbaar materiaal. De autobandengigant zet daarmee een belangrijke stap in de richting van duurzaam autorijden.
De nieuwe autoband heet Visionary Concept Tire en bestaat uit volledig biologisch afbreekbare materialen. De Visionary autoband wordt gemaakt door middel van 3D-printtechnologie. Dit zorgt voor een luchtloze, biomimmetische structuur die stevig is in het midden en meer flexibel aan de buitenkant (bijna zoals de luchtzakken van de longen). Door het ontbreken van luchtdruk kan de band niet klappen of leeglopen.
De Visionary Tire is een band en wiel ineen. De band gaat volgens de makers minimaal net zo lang mee als de auto zelf en kan daarna volledige gerecycled worden. Slechte weersomstandigheden hebben geen invloed op de band: het profiel past zich door middel van de juiste hoeveelheid materialen aan aan de rij-omstandigheden. De band kan aangepast en aangevuld worden waar nodig, zonder materiaal te verspillen.
Michelin beschrijft het Visionary Concept aan de hand van drie delen:
1) De luchtloze band die dusdanig ontworpen is dat hij net zo lang meegaat als de auto. Zijn duurzaamheid komt door de honingraadstructuur. Deze is gebaseerd op natuurlijke modellen (Michelin noemt het een generatief model; een vorm die het natuurlijke groeiproces in de plan, het mineraal of soms zelfs in de dierenwereld nabootst. Koraal is een goed voorbeeld hiervan. Het is gemaakt van gerecycled materiaal en is dus volledig recyclebaar.
2) Een profiel met een bijzonder kenmerk: het kan ‘aangevuld’ worden met een 3D-printer. Het gebruikte materiaal, dat gebaseerd is op koude behandelingstechnologie, levert dezelfde prestatie als een conventioneel profiel. Er is echter een belangrijk verschil: het is volledig biologisch afbreekbaar. Als een profiel versleten is of de wegomstandigheden veranderen, kan het profiel aangepast worden door middel van 3D-printen. Michelin ziet het voor zich dat consumenten in de toekomst zelf additieve technologien kan gebruiken om materiaal aan de band toe te voegen waar nodig.
3) Tot slot is het Visionary Concept ‘verbonden’: het communiceert met het voertuig en andersom. Zo kunnen gebruikers rechtstreeks informatie krijgen over de staat van het profiel en een herdruk programmeren. De app detecteert ook zelf eventuele benodigde aanpassingen.
Michelin stelt met de nieuwe band een stap vooruit te willen zetten in duurzame productie. “Je zou denken dat fabrikanten niet veel kunnen doen om de bescheiden autoband te verbeteren. Maar ontwikkelingen in materialen, sensors en productietechnieken zorgen voor nieuwe mogelijkheid. Met dit Vision concept zijn we de potentie hiervan volledig aan het inzetten. Wij geloven dat mobiliteit essentieel is voor de ontwikkeling van de mens en willen dit daarom veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker maken.”
In de eerste proof of concepts gebruikt Michelin nog voornamelijk rubber, maar het wil in de teokomst materialen zoals stro of houtsnippers gebruiken om butadien te maken, een belangrijk ingrediënt voor het maken van synthetisch rubber.
Het is niet bekend wanneer de Visionary autoband in de verkoop gaat.
Door: Kelly Bakker
Bron: Michelin Internaional