Een Britse student heeft een klein draagbaar apparaatje ontwikkeld dat voedsel binnen een minuut op de aanwezigheid van allergenen test. Het zou een goedkoop alternatief kunnen zijn voor de bestaande, vergelijkbare producten.
Imogen Adams studeert Product Design Engineering en ontwikkelde voor haar studie de zogenoemde ‘Ally’: een lichtgewicht apparaat ter grootte van een donut, waarmee patiënten met een voedselallergie heel makkelijk hun eten kunnen testen op de aanwezigheid van allergenen.
Dit doen ze door een klein stukje van het betreffende voedsel te vermalen en samen met een paar druppels water in een kleine, flexibele siliconen huls te doen. Vervolgens dippen ze hier een test strip in en plaatsen die vervolgens in the Ally – een van Bluetooth voorzien elektronisch apparaatje in een hard plastic omhulsel.
Als de bijgevoegde app geopend wordt en er op een knop gedrukt wordt, duurt het 60 seconden tot de app de test verwerkt heeft. Vervolgens komt er informatie over de voedselallergenen in beeld. De Ally geeft door middel van een trilsignaal een negatief of positief resultaat af. In de app kounnen vervolgens de resultaten opgeslagen worden en kunnen indien gewenst gedeeld worden met een online community.
De strips die gebruikt worden om eten te testen, zijn gemodificeerde glucose-teststrips die voor een deel lactase-enzym bevatten. Als lactose aanwezig is in het eten, verandert de glucosestrip van kleur. Hoe sterker de kleur verandert, hoe meer lactose aanwezig is. Deze informatie wordt vervolgens gelezen door een kleurensensor in het elektrische apparaat.
De Ally zou volgens Adams nog beter werken met de ELISA (enzyme-linked immunosorbant assay) technologie. Deze strip was echter te kostbaar om tijdens de ontwikkelingsfase te gebruiken. Deze gevoelige methode meet de concentratie van een bepaalde antigeen (de molecuul die een immune reactie bij een mens kan veroorzaken) in een voedselmonster. Deze methode wordt ook gebruikt in zwangerschapstesten, waarbij de urine wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van een specifiek hormoon. Met de Ally kan dezelfde theorie worden gebruikt om te zoeken naar een eiwit gelinkt aan de allergeen.
De student denkt dat Ally een massaproduct kan worden die iets meer dan 30 Britse pond gaat kosten. Per test is de gebruiker dus maar zo’n 20 cent kwijt. Een vergelijkbaar product dat op gluten test, wordt momenteel in de Verenigde Staten verkocht voor 210 dollar.
Adams heeft haar testfase specifiek gericht op lactose, een van de meest voorkomende voedselintoleranties. Veel mensen ontwikkelen deze intolerantie tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar. Vooral bij mensen met een Aziatische en Caribische achtergrond komt het veel voor. De test wordt nu ook geprobeerd voor andere allergieën. Adams hoopt uiteindelijk zelfs een ‘vega-test’ op de markt te brengen; die voedselmonsters test op de aanwezigheid van vlees of vis. Dit was ook waar de inspiratie voor de Ally oorspronkelijk vandaan kwam.
Door: Kelly Bakker
Bron: Brunel University