Doekle Terpstra, sinds 1 februari voorzitter van UNETO-VNI, stelde op 8 juni, samen met de Edese burgemeester Cees van der Knaap, door middel van een druk op de knop de eerste samenwerking tussen 3 collaboratieve robots (co-robots) in werking. Hij deed dat bij ABB, dat de allereerste samenwerking ter wereld tussen de drie robots gebruikt in de nieuwe productie- en mechanisatielijn voor de assemblage van een nieuwe hollewanddoos.
De YuMi is met zijn twee armen en menselijke afmetingen een opmerkelijke verschijning. Sinds de Hannover Messe van 2015, waar hij voor het eerst aan het publiek werd getoond, is een nieuw tijdperk begonnen waarin mens en robot collegiaal naast elkaar werken. Robotisering speelt een steeds belangrijkere rol in de fabriek. Waar de robot voorheen nog vaak in een kooi of achter een hek werd weggestopt of in zijn bewegingen beperkt werd, zijn collaboratieve robots, waarbij mens en robot echt zij aan zij werken, de nieuwe norm.
Een YuMi (staat voor you and me) is in principe veilig. Hij is vanwege zijn geringe gewicht makkelijk verplaatsbaar en heeft aan de buitenzijde geen bekabeling of andere uitsteeksels. Hij is volledig glad afgewerkt én afgedicht. Dit betekent dat er geen kiertjes bij de assen of gewrichten zijn, dus ook geen risico op knellende velletjes. En YuMi stopt onmiddellijk als hij meer weerstand voelt dan gebruikelijk. Dat is immers het uitgangspunt van een co-bot: geen gevaar vormen voor de mensen waar hij naast of tussen werkt. En waar robots vroeger vaak in de alarmkleur oranje werden uitgevoerd, worden de nieuwe co-bots, die zich bewust zijn van hun omgeving, uitgevoerd in een neutrale kleurstelling.
Flexibiliteit is natuurlijk heel belangrijk, en dus is er veel aandacht besteed aan een snelle inzetbaarheid. Want wie flexibel wil zijn, moet niet eerst uren bezig zijn met programmeren. Sterker nog: programmeren moet zoveel mogelijk worden vermeden. YuMi kan aan de hand van menselijke ‘collega’s’ snel nieuwe taken snel leren, zonder dat hij geprogrammeerd hoeft te worden.
Terpstra’s eerste ervaring met ABB dateert uit de jaren ’80 van de vorige eeuw in zijn toenmalige rol bij de vakbond CNV. Destijds was er een behoorlijke argwaan jegens automatisering en nog steeds is er angst dat de toenemende robotisering automatisch inhoudt dat er banen gaan verdwijnen. Het rapport van voormalig minister Lodewijk Asscher gaf daar recent ook nog eens voeding aan.
Terpstra deelt die somberheid niet. ‘De ontwikkelingen gaan in een razend tempo. Hoe adaptief zijn we, durven we de stap voorwaarts te maken?’ Hij gaat verder ‘Haal de toekomst naar je toe. Robotisering is geen bedreiging, maar een wenkend perspectief met nieuwe banen.’ Met automatisering maken we bovendien ons land concurrerend als productielocatie. We zien nu al op veel plekken een groot gebrek aan arbeidskrachten, dus robots zijn gewoon hard nodig.
ABB gaf zelf al een prachtig voorbeeld, want niet alleen in de robotica is ABB actief, maar ook in laag- en middenspanningsproducten, power grids, industriële automatisering en aandrijvingen. En in een van de ABB-productielocaties worden de eigen YuMi’s nu ingezet. De samenwerkende robots doen hun werk in bij ABB Electrification Products op de nieuwe productie- en mechanisatielijn waar de hollewanddoos HW52-F wordt geassembleerd. Deze innovatie garandeert de productie in Ede, ook op de lange termijn. Daarnaast scheelt de omschakeling volgens ABB zo’n 6.000 vrachtwagenkilometers per jaar. ABB Electrification Products Ede produceert kunststof producten, waaronder installatiedozen en -kasten voor de elektrotechnische markt. Een van de speerpunten van het Edese bedrijf is ‘Lokaal voor lokaal’ wat inhoudt dat er zoveel mogelijk via korte lijnen wordt samengewerkt met lokale partners. Ook dat vinden wij goed klinken.
Links: Cees van der Knaap Burgemeester van Ede, Rechts: Doekle Terpstra voorzitter van UNETO-VNI.
Door Walter Kooren