Het ziet ernaar uit dat ondernemers in de nabije toekomst zich ook dataspecialist kunnen noemen. Verschillende initiatieven uit onder meer Nederland en Frankrijk maken het voor onder meer landbouwbedrijven mogelijk om uitgebreide data te verzamelen over bijvoorbeeld hun vee.
In Nederland is Magnitude Space bezig aan de missie om via tientallen minisatellieten en een sensorsysteem informatie van de aarde inzichtelijk maken. De startup wil 48 minisatellieten – van 10 bij 20 bij 30 cm – met een raket de ruimte in schieten. Het is de bedoeling dat de eerste al eind 2017 gaat vliegen. Vervolgens gaan miljoenen sensoren, verdeeld over de hele aarde, contact maken met de satellieten. De satellieten sturen de gps-data op hun beurt weer door naar acht grondstations, die de gegevens beschikbaar stellen voor de gebruiker via de cloud.
Magnitude Space denkt een gat gevonden te hebben in de markt van Internet of Things (IoT). Een manier om het goedkoop inzichtelijk maken van data op de grond was er tot op heden nog niet. Magnitude Space denkt dat wel te kunnen bieden omdat hun satellieten veel dichter bij de aarde vliegen en goedkoper zijn dan gewone satellieten. Klanten van Magnitude Space kiezen zelf met welk sensorsysteem ze willen werken.
De co-ceo van Magnitude Space, Laurens Groenendijk, benadrukte in een interview met Sprout.nl dat hun satellieten niet alleen voor de vee- en landbouwindustrie interessant zijn. Zo gaat het bedrijf in Afrika een project met weerstations opzetten. Door sensoren door heel Afrika aan te sluiten op het Magnitude Space-systeem, kunnen er buiten het gsm-netwerk (waar lang niet iedereen toegang tot heeft), snel weermetingen gedaan worden. In Indonesië zijn ze in gesprek met partijen die houten vissersbootjes van een sensor willen voorzien om zo in de gaten te houden of er in illegale wateren gevist wordt. Maar ook een ondernemer in verplaatsbare toiletten schijnt interesse te hebben in het systeem. “Van de 12.000 Dixies die hij elk jaar verhuurt, raakt hij er een paar honderd kwijt. Dat is straks opgelost met een sensor van 15 euro.”
Magnitude Space heeft inmiddels een miljoen euro aan investeringen binnengehaald. Zo hebben telecom-investeerders er geld in gestopt en krijgt de startup financiering van de Nederlandse overheid, met goedkeuring van de European Space Agence (ESA). De ESA werkt bovendien mee aan de technologie.
Ook in Frankrijk is een nieuw initiatief opgezet voor het beschikbaar stellen van data via satellietbeelden. Het IT-bedrijf Atos richt zich met haar dienst Atos Codex echter wel nadrukkelijk op de landbouwsector. Zo maakt de technologie het bijvoorbeeld mogelijk om op relatief eenvoudige wijze de juiste hoeveelheid kunstmest te gebruiken op de juiste locaties, op het juiste moment. Het proces verloopt hierdoor een sneller en een landbouwer kan veel doelgerichter werken.
Volgens het IT-bedrijf kunnen boeren nu grondstoffen efficiënter beheren waardoor de kosten met 15% omlaag gaan. Daarnaast zal de kwaliteit van de gewassen ook toenemen, met een betere oogst tot gevolg. Ook zullen landbouwers een groter inzicht krijgen door uit de data te leren waardoor ze hun kennis uitbreiden.
Door: Kelly Bakker
Bron foto’s: Pixabay