Het Automotive Center of Expertise (ACE) ontvangt een extra bijdrage van 1 miljoen euro van het Kabinet. Het bedrag geeft ACE meer mogelijkheden tot het faciliteren van kennisuitwisseling en het versterken van de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Het geld wordt onder andere gebruikt om startups, scaleups en onderzoek van studenten te faciliteren.
ACE is een kenniscentrum voor toegepast automotive onderzoek en onderwijs. Binnen het centrum werken de automotive instituten van de Hogeschool Rotterdam, Fontys Hogescholen, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) samen met het bedrijfsleven. Het centrum stelt zich als doel een synergie te realiseren op het gebied van de kwaliteit van onderwijs, praktijkgericht onderzoek, structurele samenwerking met het bedrijfsleven, integratie van bedrijfsopdrachten in regulier onderwijs, instroombevordering, expertise- en talentbevordering en talentenscouting.
“De innovaties gaan ontzettend hard, harder dan het onderwijs kan bijbenen. ACE zit tussen het bedrijfsleven en de onderwijssector in, en probeert de ontwikkeling van het onderwijs te stimuleren”, legt Josée Sombekke, directeur van ACE, uit. “De afgelopen jaren is door de overheid enorm geïnvesteerd in smart mobility, met name door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit heeft als doel de bestaande snelwegen beter te kunnen benutten, de veiligheid op de weg te vergroten en de CO2-uitstoot terug te dringen.”
“Bij smart mobility kan onder andere worden gedacht aan zelfrijdende functies, zoals ‘keep your lane’ systemen die voorkomen dat een voertuig buiten de rijbaan komt, functies die een voertuig indien nodig automatisch afremmen en functies voor automatisch inparkeren”, aldus Sombekke. “De inzet op smart mobility zorgt onder andere voor een forse toename van het aantal chips in auto’s. Waar nu nog voor enkele honderden euro’s aan chiptechnologie in een voertuig zit, loopt dit bedrag in de komende jaren flink op.”
“Daarnaast wordt het productieproces in de automotive industrie steeds slimmer, wat ook wel smart industry wordt genoemd. Hierbij spelen allerlei vraagstukken. Hoe kunnen slimme technieken bijvoorbeeld worden ingezet om zeker te stellen dat de productie in de automotive industrie in Nederland blijft en niet naar het buitenland wordt verhuisd? Welke robotkennis is hiervoor nodig? Hoe kunnen de technieken worden ingezet om de productie flexibel te houden, zodat snel geschakeld kan worden tussen onderdelen die in kleine oplages worden geproduceerd?”, zegt Sombekke. “Tot slot verandert ook het materiaalgebruik in de automotive industrie, wat helpt auto’s zuiniger te laten rijden en de CO2-uitstoot van voertuigen terug te dringen. Denk hierbij aan het gebruik van lichte materialen, die ondanks hun lage gewicht toch de veiligheid van inzittenden kunnen garanderen.”
Dit zorgt voor grote veranderingen in de automotive industrie; auto’s worden in toenemende mate een hardware- en softwareproduct. “Deze ontwikkeling heeft ook een flinke impact op het onderwijs. De functie van de automotive ingenieur verandert hierdoor. Het vak is steeds meer een combinatie van mechatronica, voertuigtechniek én IT”, aldus Sombekke. “Zo komen ingenieurs in de automotive industrie in toenemende mate in aanraking met camera’s en LIDAR-systemen die voor zelfrijdende functies worden gebruikt. Daarnaast brengt het slimmer worden van voertuigen ook risico’s met zich mee. Zo kunnen cybercriminelen inbreken op de digitale systemen in een slimme auto. Het is van belang dat studenten zich hier bewust zijn bij de ontwikkeling van toepassingen rond slimme voertuigen, zodat zij security in een vroegtijdig stadium kunnen meenemen in de ontwikkeling.”
“Met behulp van de één miljoen euro die het Kabinet beschikbaar stelt kunnen wij nu meer startups, scaleups en onderzoek van studenten faciliteren. Hierbij werken wij nauw samen met zowel de drie hogescholen die bij ons zijn aangesloten als het bedrijfsleven.”
Meer informatie over ACE is te vinden op acemobility.nl. Voorbeelden van projecten die door ACE mogelijk zijn gemaakt zijn hier te vinden.
Persoon op foto is: Josée Sombekke, directeur van het Automotive Center of Expertise
Foto is gemaakt door: Scholten Linde Fotografie
Door: Wouter Hoeffnagel