Een flexibele lasrobotinstallatie is onlangs door Valk Welding opgeleverd aan Van Lierop, gespecialiseerd in het toeleveren van samenstellingen geproduceerd uit diverse staalkwaliteiten of RVS. Het gaat om een bijzondere installatie, die standaard is voorzien van drie lasstations en eenvoudig kan worden aangepast naar een installatie met twee lasstations. Dit helpt het lasproces zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Het is de derde lasrobotinstallatie die Valk Welding levert aan Van Lierop. De installatie is in de zomer van 2016 geïnstalleerd in Heeze.
Remco H. Valk, CEO van Valk Welding, legt uit: “Deze flexibele lasrobotinstallatie van Valk Welding bestaat uit een Panasonic lasrobot type TL-2000. De lasrobot is gemonteerd op een galgconstructie welke zich kan verplaatsen over een dertien meter lange baan. De configuratie is zo geïnstalleerd dat de lasrobotinstallatie geconfigureerd kan worden tot een installatie met twee of drie lasstations. De producten worden met behulp van de Panasonic DTPS software geprogrammeerd.”
De installatie bestaat uit drie lasstations en kan aangepast worden naar een installatie met twee lasstations. Dit geeft Van Lierop flexibiliteit. Valk: “Door het aanpassen van het aantal lasstations kan ervoor gezorgd worden dat het lasproces zo efficiënt mogelijk plaats vindt. In de video vinden er twee subassemblages plaatst en één definitieve assemblage van het totaal product. Door te werken met drie lasstations wordt een continue lasproces gecreëerd”, aldus Valk.
“In andere gevallen kan een configuratie met twee lasstations een effectiever proces bewerkstelligen doordat beladen en ontladen continue kan plaatsvinden tussen de twee stations. Tevens geeft dit de mogelijkheid langere producten te kunnen verwerken.”
De robots worden geprogrammeerd met behulp van de Panasonic DTPS programmeersoftware. “Panasonic (las)robots kunnen met deze software offline, dat wil zeggen vanaf de PC, geprogrammeerd worden zonder de productie te onderbreken. In een 3D omgeving kan het volledige lastraject voor het specifieke product geprogrammeerd en gesimuleerd worden. Vervolgens wordt dit programma naar de robot gezonden en kan het nieuwe product vanaf dat moment meegenomen worden in de productie.”
Valk: ”Vooraf is er geen programmeerkennis vereist om aan te slag te kunnen met de DTPS software. Wel bieden wij al onze klanten een meerdaagse cursus aan om te leren programmeren in DTPS. Na afloop van deze training zijn de cursisten in staat zelfstandig lasprogramma’s te ontwerpen met behulp van deze software.”
Naast de standaardopties is de installatie voorzien van Quick –Touch (touch sensing). Dit systeem maakt het mogelijk om afwijkingen in productafmetingen vast te stellen en het programma hierop direct aan te passen, zodat er te allen tijde perfecte lassen worden geproduceerd door de robot. Ook wordt dit systeem gebruikt om te meten of de klemmen van de mal in de correcte positie staan.
Enkele specificaties van de lasrobotinstallatie zijn:
Door: Wouter Hoeffnagel
Bron: Valk Welding