Precisielandbouw kan agrariërs helpen het rendement van hun percelen te verhogen en daarnaast nauwkeurig in beeld te brengen hoe de gewassen op deze percelen zich ontwikkelen. Deze informatie is niet alleen interessant voor agrariërs, maar ook voor de voedselverwerkende industrie. “Onze data heeft waarde voor de gehele keten”, stelt Bert Rijk van Aurea Imaging. Aurea Imaging is één van de bedrijven verbonden aan het collectief Dronewerkers.nl.
“Aurea Imaging is sinds 2008 actief met de inzet van drones in onder andere de agrarische sector”, legt Rijk uit. “Wij vliegen met drones die zijn voorzien van multispectrale sensoren. Met behulp van deze sensoren brengen wij de toestand van het gewas op een perceel in kaart. Hiermee maken wij inzichtelijk waar de goede en juist slechtere plekken binnen een perceel zitten, zodat de klant hierop kan inspelen en het rendement van een perceel kan optimaliseren. Dit kan door op bepaalde plekken meer of juist minder meststoffen toe te dienen en gericht te spuiten met gewasbeschermingsmiddelen.”
Dit kan flinke winst opleveren. “Dankzij onze data is het niet langer nodig het volledige perceel met gewasbeschermingsmiddelen te spuiten, maar hoeven deze middelen alleen nog te worden toegediend waar dit echt nodig is. Hierdoor hebben wij het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen met 80% omlaag weten te brengen”, aldus Rijk. “De opbrengst van een perceel kan daarnaast worden verhoogd. De winst is hierbij afhankelijk van de specifieke situatie. Gemiddeld verhogen wij de opbrengst van een perceel met zo’n 10%.”
“Wij werken samen met onder andere landbouwkundige adviesorganisaties, die de data die wij met onze drones verzamelen helpen te interpreteren. De data wordt vervolgens verzameld in een rapport en omgezet in een taakkaart. Deze kaart kan in een trekker, spuitmachine of kunstmeststrooier worden geladen om een variabele toediening van bijvoorbeeld kunstmest mogelijk te maken.”
“Eén meting geeft al goed inzicht in de variatie binnen het gewas. Een perceel is door een groeiseizoen heen echter dynamisch, waardoor een tweede vlucht aan het eind van een seizoen een ander beeld kan geven. Het kan dan ook interessant zijn op bijvoorbeeld vier of vijf verschillende momenten verspreid over het seizoen meerdere metingen uit te voeren, waardoor meer inzicht ontstaat in de ontwikkeling van de gewassen door het seizoen heen.”
“De informatie die wij leveren heeft waarde voor de volledige keten. Voor de verwerkende industrie is het bijvoorbeeld interessant in een vroegtijdig stadium te weten welke hoeveelheid en kwaliteit van een bepaald gewas zij van een klant zullen binnenkrijgen, zodat zij hierop kunnen anticiperen.”
“Twee jaar geleden hebben wij de handen ineengeslagen met twee andere dronebedrijven om een landelijk netwerk van dronepiloten op te zetten. Hierdoor bundelen wij onze krachten. Dronevluchten zijn toch een lokaal product, waarvoor wij fysiek naar een perceel moeten toerijden om met de drone te kunnen vliegen. Door samen te werken met andere dronepiloten kunnen wij in heel Nederland actief zijn, en toch een lokaal product aanbieden”, besluit Rijk. Dronewerkers.nl is opgericht door Aurea Imaging in samenwerking met Loonbedrijf Thijssen van Christel Thijssen en AkkerAnalyse van Peter Holster. Het collectief breidt voor het seizoen 2017 uit met twee nieuwe bedrijven: ABdrone van Leks Bolderdijk en MDL Agro van Peter van de Merwe en Mark de Leeuw.
Door: Wouter Hoeffnagel
Foto’s: Shutterstock