Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat gebruik maken van IntelliSpace AI Workflow Suite van Philips. Dit platform verzamelt nieuwe en bestaande kunstmatige intelligentie (AI)-modellen van het LUMC op één centrale locatie. Door de samenwerking met Philips wil het LUMC het gebruik van AI in klinische processen faciliteren en verbeteren; het platform geeft onderzoekers en artsen van het ziekenhuis eenvoudiger toegang tot AI.
IntelliSpace AI Workflow Suite is een oplossing die door Philips op de 2019 Radiological Society of North America Annual Meeting (RSNA) is gepresenteerd. Het platform is nog in ontwikkeling en nog niet officieel te koop. Het LUMC gaat desondanks nu al gebruik maken van het platform. Het Leidse ziekenhuis is hiermee de eerste partij ter wereld dat de IntelliSpace AI Workflow Suite inzet.
Het platform wordt gekoppeld aan klinische systemen van het LUMC. Dankzij deze integratie kunnen systemen automatisch een AI-gedreven analyse opvragen, bijvoorbeeld van de beelden van een MRI-scan. Het platform brengt zowel nieuwe als bestaande AI-modellen van het LUMC samen op één platform. Artsen en onderzoekers kunnen hierdoor op één centraal platform alle beschikbare AI-modellen vinden, ophalen, aanpassen en gebruiken. Ook is het mogelijk wetenschappelijk gevalideerde AI-modellen te delen met andere ziekenhuizen.
Specialisten van zowel Philips als het LUMC slaan daarnaast de handen ineen om de omarming van AI te versnellen. Philips ondersteunt het LUMC bij het personaliseren, evalueren, valideren en goedkeuren van nieuwe AI-modellen. Denk hierbij aan een AI-model dat laboranten in real-time feedback geeft terwijl zij röntgenbeelden maken. Een dergelijk model vergroot de kans dat tijdens de eerste poging direct een kwalitatief goede foto wordt gemaakt van de patiënt.
Het LUMC meldt samen met Philips meerdere toepassingsgebieden in kaart te hebben gebracht voor het nieuwe platform. Zo ontwikkelt het LUMC samen met de afdeling Intensive Care een model dat op basis van patiëntdata afwijkingen signaleert en rapporteert, maar ook heropnames voorspelt. Philips verzorgt de technische implementatie van dit model. Op de afdeling Radiologie wordt AI daarnaast ingezet om radiologische beelden te analyseren, afwijkingen op te herkennen en daarover te rapporteren. Dit gebeurt altijd onder supervisie van een arts, meldt het LUMC.
Het LUMC verwacht ook dat AI-modellen de beeldkwaliteit van medische beelden kan verbeteren en beelden kan reconstrueren. Daarnaast kan AI administratieve en operationele werkzaamheden overnemen, waarvan het inplannen van patiëntafspraken en het voorspellen van wachttijden voorbeelden zijn. Met behulp van AI wil het LUMC beschikbare scanners op de radiologie-afdeling beter benutten en zo meer patiënten kunnen helpen. Ook wordt gewerkt aan een uitrol van het platform op de Intensive Care en afdeling Cardiologie.
“Er wordt veel gesproken over de toepassing van AI in de zorg en de verwachtingen zijn enorm hoog. De feitelijke toepassing van AI in de dagelijkse zorg blijft echter achter. Het is hoog tijd dat AI geïmplementeerd wordt in de dagelijkse praktijk en dat we de toegevoegde waarde ervan vaststellen. We zijn ervan overtuigd dat AI de kwaliteit van leven en de kwaliteit van zorg aantoonbaar kan verbeteren”, zegt Prof. dr. Mark van Buchem, Radioloog en AI-voortrekker bij het LUMC. “En toch zien we nog steeds te vaak dat men stopt bij het ontwikkelen van AI. Dat gebeurt overal ter wereld en daar moeten we wat aan doen. Het is nu echt noodzaak om AI geschikt te maken voor de praktijk en het met de artsen en andere zorgprofessionals daadwerkelijk te gaan gebruiken. Alleen zo kunnen we de potentie van AI in de zorg in ons voordeel gebruiken en deze toetsen. Door samen met Philips dit AI-platform neer te zetten en de AI eerst voor onze collega’s in het LUMC beschikbaar te maken, en bij bewezen succes voor alle zorgprofessionals wereldwijd, verbreden en versnellen we de toepassing van AI in de zorg.”
“We zijn erg trots dat het LUMC als eerste in de wereld het IntelliSpace AI Workflow Suite platform lanceert. Het platform is een virtuele omgeving waarin AI-modellen worden beheerd. Artsen en onderzoekers van het LUMC kunnen in IntelliSpace AI Workflow Suite verder werken aan de ontwikkeling en modellen met elkaar delen”, zegt José Strijbos, Director Healthcare Informatics bij Philips Benelux. “Het is ons doel om samen met universitaire medisch centra en ziekenhuizen oplossingen te ontwikkelen voor uitdagingen in de zorg. AI is een veelbelovende ontwikkeling om zorguitkomsten en de patiënt ervaring te verbeteren. Daarnaast kan AI een bijdrage leveren aan het verbeteren van de werkomgeving van zorgverleners en helpen bij het verlagen van de zorgkosten. De introductie van IntelliSpace AI Workflow Suite is een belangrijke stap om de potentie van AI in de zorg te realiseren.”
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Philips
Bron: LUMC