Een Chinese aluminiumfabrikant gaat aluminium met waterkracht maken. Het bedrijf gaat een fabriek bouwen die met deze groene energie ongeveer een miljoen ton aluminium moet produceren.
De fabriek wordt gebouwd in de buurt van de Mekong-rivier, waar veel waterkracht beschikbaar is, zo schrijft Duurzaambedrijfsleven.nl. Sinds de jaren ’90 bouwt China daar al dammen met hydrocentrales. De aluminiumproducent China Hongqiao wil ook graag de kant van schonere energie uit en heeft besloten hier de nieuwe fabriek te bouwen.
Lees ook: Methode voor 3D-printen van hoogwaardig aluminium
Het bedrijf wil een deel van de fabriek, in de provincie Yunnan, eind 2020 klaar hebben, zodat een miljoen ton aluminium geproduceerd kan worden. Uiteindelijk moet de fabriek uitgebouwd worden zodat twee miljoen ton van het materiaal gemaakt kan worden.
De bouw van deze fabriek past bij China’s doel om de aluminiumindustrie te verduurzamen. In dezelfde regio staan al aluminiumfabrieken die voor het grootste deel op waterenergie draaien en 2,5 miljoen ton aluminium produceren. Wat de fabriek van Hongqiao onderscheidt, is dat dit straks de enige productiefaciliteit voor het bedrijf zal zijn. Alle koolfabrieken sluiten hun deuren.
Er is, onder andere vanuit de autoindustrie, steeds meer vraag naar aluminium, maar de productie ervan levert nog altijd een hoge CO2-uitstoot op. Duurzaambedrijfsleven.nl schrijft dat 0,8 procent van alle broeikasgassen ter wereld uit de aluminiumproductie komt en dat aandeel waarschijnlijk zal toenemen. Aluminium komt vrij uit erts doordat er stoom overheen wordt gezet, terwijl bij staal het erts verhit wordt. Hierdoor kun je wat makkelijker duurzame elektriciteit gebruiken. Echter zal er bij de productie altijd CO2 vrijkomen, onder andere omdat de anoden (de minikant van een batterij) door smeltmethodes verandert in CO2.
Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl