Zo’n negen jaar geleden verwoestte een cycloon de Noorse toeristenhut Tungestølen, die al meer dan een eeuw dienst deed als onderkomen voor bergwandelaars. Snøhetta zorgde voor vervanging met een cluster van hutten die zo zijn gevormd dat ze stormachtige wind met een gerust hart doorstaan.
Snøhetta werd in opdracht van de Noorse Nationale Trekking Vereniging ingehuurd om het Tungestølen-project te ontwerpen. Het project ligt op een klein plateau met uitzicht op de Jostedalen-gletsjer en zal uiteindelijk gaan bestaan uit negen hutten, waarvan er tot nu toe drie zijn voltooid.
De hoofdhut bevat een gemeenschappelijke eetzaal met grote eettafels en een stenen open haard. Vlakbij ligt een slaapzaal voor 30 personen, evenals een andere kleinere privé-hut. De inrichting is eenvoudig en sober.
Door het ongewone uiterlijk van de hutten vallen ze niet alleen op, maar dienen ze ook een praktisch doel: hun vorm is ontworpen om de effecten van krachtige wind in de omgeving te verzachten. Voor het ontwerp maakte Snøhetta gebruik van gespecialiseerde windanalysesoftware op een 3D-model. Daarnaast werden tijdens het ontwerpproces winddeskundigen geraadpleegd.
Met de ravage van de originele Tungestølen-toeristenhut vers in het geheugen, ontwierp Snøhetta een nieuwe constellatie van negen robuuste vijfhoekige en schuine cabines, gemaakt van gelijmde houtlaminaat frames, die zijn afgewerkt met platen kruislaaghout (CLT) en bekleed met grenen. De naar buiten gerichte wanden van de hutten hebben een snavelachtige vorm gekregen om wind die opstijgt uit het dal te vertragen. Het interieur is door de speelse vorm opvallend en is voorzien van panorama-ramen die zicht geven op de bergen en dalen. Het uitzicht en het intredende licht hebben een rustgevende werking. Wie z’n zomervakantie dus nog niet heeft geboekt, kan op naar het hoge Noorden.