De regels voor vliegen met drones worden in de Europese Unie (EU) aangescherpt. Voor alle dronepiloten gelden vanaf 31 december 2020 in de hele EU dezelfde regels. Wie met een drone vliegt die zwaarder is dan 250 gram of een lichtere drone die is voorzien van een camera, moet zich vanaf 31 december verplicht registreren bij de RDW en een vliegbewijs halen.
De verplichting geldt voor zowel zakelijke gebruikers als consumenten. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Steeds meer Nederlanders hebben een drone. Ze krijgen er eentje cadeau of kopen een drone online. Drones worden ook steeds meer ingezet voor de ondersteuning van werkzaamheden. Een mooie ontwikkeling. Het is goed dat in heel Europa nu dezelfde regels voor een veilig gebruik van drones gaan gelden. Voor professionals maar zeker ook voor particulieren geldt dat je je goed moet informeren over wat er nodig is om ook in het nieuwe jaar veilig te kunnen vliegen.”
De regels zijn bedoeld om vliegen met drones ook in de toekomst veilig te houden. Dat is volgens de overheid nodig met het oog op de toenemende drukte in de lucht. Al langer is het voor zakelijk gebruik van drones nodig vergunning aan te vragen. De persoon die de drone bestuurt, heeft daarnaast al langer een vliegbrevet nodig. De nieuwe regelgeving trekt de regels voor consumenten en zakelijke gebruikers van drones grotendeels gelijk.
Zo moeten nu ook mensen die recreatief gebruik maken van een drone die meer dan 250 gram weegt of met een drone met camera willen vliegen zichzelf registreren bij de RDW. Daarnaast moeten zij een kennistest afleggen over de regels en een vliegbewijs halen bij een vliegschool.
Een dergelijk vliegbewijs kan worden gehaald bij organisaties die door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn aangewezen. Drone Flight Academy, een partij die opleidingen voor dronepiloten aanbiedt, verwacht dat de nieuwe regelgeving met name op consumenten veel inpak heeft. Naar schatting valt 70% van de veelverkochte modellen onder de nieuwe wetgeving. Dat betekent dat naar schatting zo’n 100.000 drone-bezitters met terugwerkende kracht met de regelgeving te maken krijgen.
Vliegen met een drone van minder dan 250 gram en zonder camera vereist geen registratie en vliegbewijs. Wel zijn er regels opgesteld voor deze doelgroep. Zo mogen zij niet vliegen bij mensenmenigten, woonwijken en rond vliegtuigen. Vliegen boven mensen en bebouwing is alleen onder voorwaarden toegestaan indien de dronebezitter is opgeleid en over de juiste papieren beschikt.
Met de nieuwe regelgeving wil de overheid ook meer ruimte bieden voor professioneel gebruik van drones. Als voorbeelden noemt de overheid inspecties met behulp van drones op moeilijk bereikbare plekken zoals daken en bruggen. Andere voorbeelden zijn toezicht op verlaten bedrijventerreinen, incidentmanagement in het verkeer, metingen van zwaveluitstoot en zoek- en reddingsacties. De nieuwe wetgeving schept meer ruimte voor testen en experimenten met nieuwe toepassingen. Zoals een proef met medicijnbezorging tussen ziekenhuizen in Meppel en Zwolle.
Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt kan een boete opgelegd krijgen. Denk hierbij aan een geldboete, die kan oplopen tot maximaal 7.800 euro. Ook kan de drone in beslag worden genomen door de politie. Wie herhaaldelijk de wetgeving overtreedt, kan een gevangenisstraf opgelegd krijgen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start op 1 januari met een nieuwe online campagne om dronebezitters op de nieuwe regelgeving te wijzen en hierover uitleg te geven.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron foto: Pixabay / Thomas Ehrhardt